Monday, May 3, 2010

Όχι λογιστών σε υπερεξουσίες εφόρου


Όχι λογιστών σε υπερεξουσίες εφόρου



Το πρώτο όχι εισπράττει η κυβέρνηση σε πολλά από τα μέτρα που προτείνει για πάταξη της φοροδιαφυγής, με τους λογιστές να διατυπώνουν αιχμηρές διαφωνίες με πρόνοιες που μεγαλώνουν το εύρος της διακριτικής ευχέρειας που έχει η εφορία να «σπάει» το τραπεζικό απόρρητο, να φορολογεί κατά το δοκούν και να επιβάλλει πρόστιμα. Οι λογιστές εισηγούνται θεσμικούς μηχανισμούς για να περιορίζονται οι εξουσίες του εφόρου προειδοποιώντας παράλληλα ότι κάποια από τα μέτρα θα πλήξουν το κύρος της Κύπρου ως διεθνές χρηματοοικονομικό μέτρο.

Τα πέντε νομοσχέδια κατά της φοροδιαφυγής αποτελούν μέρος των προσπαθειών για μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος από τα €1200 εκ. που θα είναι φέτος σε €500 εκ. το 2013.

Σύμφωνα με το Πρόγραμμα Σταθερότητας, τα μέτρα κατά της φοροδιαφυγής θα μειώσουν το έλλειμμα κατά €17 εκ. το 2010, άλλα €17 εκ. το 2011 και €34 εκ. το 2012 και το 2013.

Όχι σε υπερεξουσίες...

Το πιο αμφιλεγόμενο από τα πέντε νομοσχέδια που θα συζητηθούν σήμερα στη βουλή είναι αυτό που δίνει το δικαίωμα στην εφορία να σπάει το τραπεζικό απόρρητο. Σύμφωνα με το προτεινόμενο νομοσχέδιο, η εφορία «δύναται, αναφορικά με οποιοδήποτε φορολογικό έτος για το οποίο δύναται να επιβάλει φορολογία, να απαιτεί από οποιοδήποτε πρόσωπο που ασκεί τραπεζική επιχείρηση, να του παρέχει οποιαδήποτε στοιχεία και πληροφορίες που βρίσκονται στην κατοχή του αναφορικά με οποιοδήποτε υφιστάμενο ή κλειστό λογαριασμό τέτοιου προσώπου».

Σύμφωνα τη Φορολογική Επιτροπή του Συνδέσμου Λογιστών, με τον προτεινόμενο νόμο η εφορία «θα μπορεί να άρει το τραπεζικό απόρρητο για οποιοδήποτε πρόσωπο είτε φυσικό είτε νομικό χωρίς καμία προϋπόθεση, διαδικασία ή έγκριση και για οποιοδήποτε έτος είτε αυτό είναι υπό εξέταση είτε όχι, με μόνη προϋπόθεση να είναι έτος για το οποίο να μπορεί να επιβληθεί φορολογία, πρόταση με την οποία δεν συμφωνούμε».

Οι λογιστές εισηγούνται να περιορίζεται η διακριτική ευχέρεια που έχει η εφορία να σπάει το τραπεζικό απόρρητο, με παρέμβαση του Γεν. Εισαγγελέα – δηλαδή, να ζητείται από τον Εισαγγελέα, όχι από τον έφορο το σπάσιμο απορρήτου. Επίσης, οι λογιστές σημειώνουν πως θα πρέπει να θεσπιστούν «κριτήρια και διαδικασίες που θα πρέπει ο Φόρος Εισοδήματος να ακολουθεί προκειμένου να μπορεί να αποτείνεται στο Γενικό Εισαγγελέα».

Οι λογιστές επιδιώκουν επίσης περισσότερη πληροφόρηση από την εφορία, συμφωνώντας από τη μία στη στοιχειοθέτηση των ενστάσεων, ζητώντας όμως παράλληλα και την αντίστοιχη στοιχειοθέτηση των φορολογιών.

Οι λογιστές ζητούν όπως η εφορία «αναφέρει συγκεκριμένους λόγους που οι τροποποιήσεις στις φορολογίες δεν συνάδουν με τις υποβληθείσες δηλώσεις και όχι γενικά και αόριστα ή και καθόλου όπως είναι η τρέχουσα πρακτική που ακολουθείται».

Ο Σύνδεσμος Λογιστών διαφωνεί επίσης με το δικαίωμα που δίνουν οι προτεινόμενες ρυθμίσεις στην εφορία να ζητά την καταβολή φόρου αμέσως, εκτός αν δοθούν εγγυήσεις.

«Η εξουσία του Φόρου Εισοδήματος θα πρέπει να εφαρμόζεται μόνο σε ειδικές περιπτώσεις οι οποίες θα προβλέπονται από κριτήρια και διαδικασίες που θα πρέπει να καθοριστούν όπου υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία που δικαιολογούν τη φορολογία. Η διαδικασία θα πρέπει να γίνεται ενώπιον δικαστηρίου με δικαίωμα υπεράσπισης του φορολογούμενου», αναφέρει ο Σύνδεσμος.

Απειλή για «διεθνές χρηματοοικονομικό κέντρο»

Οι λογιστές εκτιμούν επίσης πως ορισμένες από τις διατάξεις των προτεινόμενων νομοσχεδίων επηρεάζουν τα συμφέροντα εταιρειών ξένων συμφερόντων, πλήττοντας το status που διατηρεί η Κύπρος ως κέντρο παροχής χρηματοοικονομικών υπηρεσιών.

Μία από τις διαφωνίες του ΣΕΛΚ, εστιάζεται στο θέμα της φορολόγησης της έμμεσης ιδιοκτησίας. Οι λογιστές εκτιμούν ότι με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις τα έσοδα του κράτους θα είναι μικρότερα και σημειώνουν τους κινδύνους που ελλοχεύουν για το όνομα της Κύπρου.

«Θα πρέπει επίσης να ληφθεί υπόψη ότι η υφιστάμενη νομοθετική ρύθμιση αποτελεί ένα ισχυρό επιχείρημα που προβάλλουμε κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για την αποφυγή της διπλής φορολογίας ώστε να μην υπόκεινται σε φορολογία οι μετοχές που κρατούν Κυπριακές εταιρείες σε ξένες που έχουν στην ιδιοκτησία τους ακίνητα εκτός Κύπρου».

Οι λογιστές αναφέρουν επίσης πως η πρόταση για επιβολή φορολογίας μερισμάτων που λαμβάνονται έμμεσα μετά από περίοδο 4 ετών, «θα έχει δυσμενείς επιπτώσεις για συγκροτήματα ξένων συμφερόντων». Σημειώνουν ότι το συγκεκριμένο μέτρο για τα μερίσματα είναι πολύπλοκο και ότι θα ενθαρρύνει την πληρωμή μερισμάτων, σε μια περίοδο που οι εταιρείες – λόγω της κρίσης – πρέπει να ενισχύουν την κεφαλαιουχική τους βάση.

Μια από τις σοβαρότερες διαφωνίες του ΣΕΛΚ, είναι με την πρόταση της κυβέρνησης να καταστήσει τους διευθυντές εταιρειών ποινικά υπόλογους για άρνηση, παράλειψη ή καθυστέρηση των εταιρειών στην υποβολή φόρων.

«Καταστρατηγείται κάθε έννοια της εταιρείας περιορισμένης ευθύνης» και επίσης «αυτό θα πλήξει την Κύπρο ως διεθνές χρηματοοικονομικό κέντρο. Θεωρούμε ότι οι υφιστάμενες πρόνοιες της νομοθεσίας είναι επαρκείς.

Άλλες παρατηρήσεις

Πέραν των πιο πάνω, οι λογιστές επισημαίνουν πολλά άλλα σημεία που εκτιμούν πως χρήζουν διευκρινίσεων ή βελτιώσεων.

Τα προτεινόμενα νομοσχέδια, για παράδειγμα, δίνουν το δικαίωμα στον έφορο να ζητά την αποστολή στοιχείων ηλεκτρονικά, δίδοντας κίνητρο την παράταση της υποβολής των στοιχείων κατά τρεις μήνες.

Οι λογιστές εκτιμούν ότι σε περίπτωση που οι επιχειρήσεις αναγκαστούν να αγοράσουν ή να προμηθευτούν εξειδικευμένα λογισμικά για ηλεκτρονικές δηλώσεις, τότε το κόστος θα είναι μεγαλύτερο από το όφελος της παράτασης. Σημειώνουν επίσης πως μισθωτοί, συνταξιούχοι και αυτοεργοδοτούμενοι, θα πρέπει να δικαιούνται να υποβάλλουν αιτήσεις σε έντυπη μορφή (αντί ηλεκτρονικά), αν το επιλέξουν.

Σε άλλο σημείο, επισημαίνουν πως η πρόταση για ενημέρωση των βιβλίων κάθε μήνα ενδέχεται να δημιουργήσει πρακτικά προβλήματα τόσο σε μικρές επιχειρήσεις όσο και σε επιχειρήσεις ξένων συμφερόντων. Ζητούν όπως η περίοδο ενημέρωσης να είναι κάθε τριμηνία.

Επίσης, οι λογιστές συμφωνούν μεν με τις πρόνοιες για επιβολή διοικητικών προστίμων για μη έγκαιρη υποβολή φορολογικών δηλώσεων, αλλά σημειώνουν πως τα πρόστιμα πρέπει μόνο να μπαίνουν όπου προβλέπονται προθεσμίες από τη νομοθεσία και όχι εκεί που ο ίδιος ο έφορος ορίζει χρονικό περιθώριο συμμόρφωσης.

source: stockwatch.com.cy

No comments:

Share |