Tuesday, April 27, 2010

Υποβαθμίζει την Πορτογαλία ο S&P


Υποβαθμίζει την Πορτογαλία ο S&P

Σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Πορτογαλίας προέβη ο οίκος αξιολόγησης S&P, διαμορφώνοντας την αξιολόγηση σε Α-, από Α+ προηγουμένως, με αρνητικό outlook. Η βραχυπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της χώρας μειώθηκε σε A-2 από A-1 προηγουμένως. Ο οίκος μείωσε κατά δύο βαθμίδες την μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της χώρας, εξαιτίας των δημοσιονομικών προκλήσεων που αντιμετωπίζει η χώρα, και των δυσκολιών που θα έχει ώστε να σταθεροποιήσει τον υψηλό ρυθμό αύξησης του δείκτη χρέους έως το 2013. Οι μεταρρυθμίσεις στο δημόσιο τομέα που επιχειρεί η πορτογαλική κυβέρνηση θα χρειαστούν αρκετά χρόνια για να αποδώσουν στα ελλειμματικά μεγέθη της κυβέρνησης.
Ο υπουργός των Οικονομικών της Πορτογαλίας, Φερνάντο Τεϊχέϊρα ντος Σάντος, με σημερινές του δηλώσεις, μετά τη μεγάλη υποχώρηση του βασικού δείκτη στο χρηματιστήριο Λισαβόνας (-5,60%) και την αναστάτωση στα spread (διαφορά απόδοσης) των πορτογαλικών ομολόγων, τέλος δε την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από την "Στάνταρ & Πουρ'ς", (από Α+ σε Α-) υπογράμμισε ότι "η Πορτογαλία είναι αντιμέτωπη με μία κρίσιμη στιγμή" στη σύγχρονη Ιστορία της, ενώ πρόσθεσε ότι "θα πρέπει να αντεπιτεθούμε μπροστά σ αυτήν την 'επίθεση' που δεχόμεθα από τις αγορές".

"Ας παραμείνουμε, λοιπόν, γαλήνιοι κι ας επαναφέρουμε τις αγορές στη νηφαλιότητα", υπογράμμισε ο αξιωματούχος. "Θα κάνουμε παν το δυνατόν για να αυξήσουμε την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας μας και να περιστείλουμε τα ελλείμματά της", πρόσθεσε αμέσως.

Ο ίδιος αποδέχθηκε ότι "αν και τα τελευταία χρόνια έγιναν πολλές δομικές μεταρρυθμίσεις στο δημόσιο τομέα, εντούτοις τα δημοσιονομικά μεγέθη της χώρας παρουσιάζονται αδύναμα".

"Πορτογαλία και Ελλάδα δεν είναι οι ίδιες πραγματικότητες, σαυτό συμφωνούν οι περισσότεροι", δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Πορτογαλίας καταλήγοντας.

source: reporter.gr

No comments:

Share |