Tuesday, April 27, 2010

Η Ευρώπη δημιουργεί... χριστιανικό δείκτη

Η Ευρώπη δημιουργεί... χριστιανικό δείκτη



Οι επενδυτές αναζητούσαν εναγωνίως «ηθικές μετοχές» και η ευρωπαϊκή αγορά ανταποκρίθηκε δημιουργώντας τον πρώτο… χριστιανικό δείκτη, τον Stoxx Europe Christian Index.

Όπως αναφέρουν οι «Financial Times», ο δείκτης ξεκίνησε την «λειτουργία» του την Δευτέρα 26/4 και σε αυτόν είναι εισηγμένες 533 εταιρίες, οι οποίες αντλούν τα κέρδη τους από κλάδους που στηρίζουν την λειτουργία τους «στις αρχές και τους κανόνες της χριστιανικής θρησκείας».

Ως εκ τούτου από τον εν λόγω δείκτη αποκλείονται εταιρίες που δραστηριοποιούνται σε πορνογραφία, όπλα, καπνό, παράγουν αντισυλληπτικά χάπια και φυσικά εταιρίες που δραστηριοποιούνται στον τζόγο.

Μεταξύ των εισηγμένων περιλαμβάνονται μεγάλα επιχειρηματικά ονόματα όπως οι BP, HSBC, Vodafone, Royal Dutch Shell και GlaxoSmithKline.

Μάλιστα στην επιτροπή η οποία συνέθεσε αλλά και παρακολουθεί την πορεία του δείκτη συμμετέχουν και εκπρόσωποι του Βατικανού, προκειμένου η Καθολική Εκκλησία να είναι απόλυτα σίγουρη για την «ηθική» της όλης υπόθεσης.

«Συνεχώς αυξάνεται ο αριθμός των επενδυτών που ζητούν να τοποθετήσουν κεφάλαια σε εταιρίες που είναι προσαρμοσμένες στην χριστιανική ηθική», τονίζει στους «Financial Times» ο κ. Hartmunt Graf, κορυφαίο στέλεχος του Stoxx.



Παράλληλα Καθολική Εκκλησία και Εκκλησία της Αγγλίας μπορούν, μέσω αυτού του δείκτη, να βρουν διέξοδο στην αναζήτηση του που να τοποθετήσουν τα υψηλά τους κεφάλαια και να αντλήσουν καλά κέρδη, χωρίς να παραβιάζουν τους ηθικούς κανόνες.

source: euro2day.gr

No comments:

Share |