Tuesday, April 27, 2010

Citigroup: Κίνδυνος για τις χορηγήσεις των ελληνικών τραπεζών από την ΕΚΤ


Citigroup: Κίνδυνος για τις χορηγήσεις των ελληνικών τραπεζών από την ΕΚΤ

Οι ελληνικές τράπεζες είναι πιθανό να ξεμείνουν από εγγυήσεις που χρησιμοποιούνται για τη λήψη χορηγήσεων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, καθώς τα ελληνικά κρατικά ομόλογα χάνουν μέρος της αξίας τους, σύμφωνα με τον επικεφαλής οικονομολόγο της Citigroup Willem Buiter.

Όπως αναφέρουν ξένα δημοσιεύματα, ο Buiter σε χθεσινό report τόνισε ότι οι ελληνικές τράπεζες λαμβάνουν σημαντικό μέρος των βραχυπρόθεσμων αναγκών τους από την ΕΚΤ, χρησιμοποιώντας ως εγγύηση ελληνικά κρατικά ομόλογα. Όταν η αξία των κρατικών ομολόγων μειώνεται στη δευτερογενή αγορά, η πτώση της αγοραστικής αξίας των εγγυήσεων μπορεί να οδηγήσει στην απαίτηση περισσότερων εγγυήσεων.

«Στο τέλος οι ελληνικές τράπεζες θα μπορούσαν να ξεμείνουν από επιπλέον εγγυήσεις που γίνονται αποδεκτές από το Eurosystem της ΕΚΤ», αναφέρει η Citigroup. «Οι χρηματοδοτικές τους ανάγκες είναι πιθανό να εκτραχυνθούν από την απόσυρση καταθέσεων που μπορεί να σημειωθεί».

Στην περίπτωση που τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα ξεμείνουν από εγγυήσεις και δεχτούν πλήγμα από εκροές καταθέσεων, η ΕΚΤ θα πρέπει να «μειώσει το ελάχιστο όριο ποιότητας για τους τίτλους που δέχεται ως εγγύηση, και στην παρούσα φάση είναι ΒΒΒ-, ή να αρνηθεί να δανείσει στις ελληνικές τράπεζες», τόνισε ο Buiter της Citigroup. Αυτό θα μπορούσε να πυροδοτήσει «μία χρηματοδοτική κρίση και πιθανές πτωχεύσεις τραπεζών», πρόσθεσε.

source: capital.gr

No comments:

Share |