Tuesday, April 27, 2010

Τα χειρότερα για το πιστωτικό σύστημα έχουν παρέλθει

Τα χειρότερα για το πιστωτικό σύστημα έχουν παρέλθει



Για πρώτη φορά από την έναρξη της κρίσης τόσο τα στοιχεία για την πραγματική οικονομία όσο και τα στοιχεία από το χρηματοπιστωτικό τομέα στις ΗΠΑ προσφέρουν ουσιαστικούς λόγους αισιοδοξίας.

Σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg οι τέσσερις αμερικανικοί χρηματοπιστωτικοί κολοσσοί, Bank of America JP Morgan Chase, Citigroup και Wells Fargo που έλαβαν συνολική στήριξη ύψους 140 δισ. δολαρίων από χρήματα φορολογουμένων, το πρώτο τρίμηνο χρειάστηκε να βάλουν λιγότερα χρήματα στην άκρη για κάλυψη επισφαλειών.

Παράλληλα ανακοίνωσαν στο σύνολό τους ότι τα χειρότερα για το πιστωτικό σύστημα έχουν παρέλθει.

«Έχουμε αφήσει πίσω μας το φαύλο πιστωτικό κύκλο» υπογράμμισε ο διευθύνων σύμβουλος της Bank of America, Mπράιαν Μόνιχαν, ενώ πρόσθεσε ότι η οικονομική ανάκαμψη είναι «πραγματική». Από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της JP Morgan, Tζέιμι Ντίμον, σημείωσε ότι η οικονομία παρουσιάζει ενδείξεις «ισχυρής ανάκαμψης».

Οι βραχίονες επενδυτικής τραπεζικής των συγκεκριμένων οργανισμών, με βασικό στήριγμα τις συναλλαγές σταθερού εισοδήματος, είχαν συνολικά κέρδη ύψους 13,4 δισ. δολαρίων το διάστημα Ιανουαρίου - Μαρτίου. Πρόκειται για τα υψηλότερα κέρδη στον τομέα της επενδυτικής τραπεζικής από το δεύτερο τρίμηνο του 2007, πριν ακόμη δηλαδή ξεσπάσει η χρηματοπιστωτική κρίση. «Το τρίμηνο αυτό έρχεται να επιβεβαιώσει ότι ο τραπεζικός τομέας βρίσκεται σε ανάκαμψη» επισημαίνει σε έκθεσή της η Portales Partners, η οποία έχει αναθεωρήσει τη σύστασή της για τις μετοχές των Bank of America και JP Morgan σε «αγορά» (buy) και για τον τίτλο της Citigroup σε «ουδέτερο» (hold).

Η μεταστροφή του κλίματος στο χρηματοπιστωτικό τομέα είναι εντυπωσιακή. Μόλις πριν από 11 μήνες η Φέντεραλ Ριζέρβ είχε αποφανθεί ότι 19 αμερικανικές τράπεζες θα χρειαστεί πιθανότατα να αντλήσουν κεφάλαια ύψους 600 δισ. δολαρίων προκειμένου να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν σε πιθανή επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών.

Την ίδια περίοδο ο διεθνής οίκος Standard & Poor's προέβλεπε ότι η τραπεζική κρίση θα διαρκέσει έως το 2013. Οι τέσσερις τράπεζες έχουν, έκτοτε, επιστρέψει στο κράτος το μεγαλύτερο μέρος των κεφαλαίων, που έλαβαν μέσω προγραμμάτων όπως το TARP.

Η εικόνα δεν είναι το ίδιο ενθαρρυντική, όμως, στις μικρότερες τράπεζες. Ο αριθμός των περιφερειακών τραπεζών, που οδηγούνται στην κατάρρευση υπό το βάρος των επισφαλών δανείων, αυξάνεται συνεχώς. Από τις αρχές του έτους έχουν χρεοκοπήσει 57 μικρές τράπεζες, με τους αναλυτές να προβλέπουν ότι η λίστα των «θυμάτων» θα διευρυνθεί αισθητά τους επόμενους μήνες.

source: naftemporiki.gr

No comments:

Share |