Friday, March 12, 2010

Zητούν έρευνα για την αγορά CDS

Zητούν έρευνα για την αγορά CDS

Την άμεση διεξαγωγή έρευνας για το ρόλο και τις επιπτώσεις κερδοσκοπικών κινήσεων που συνδέονται με τη διαπραγμάτευση credit default swaps (CDS) επί κρατικών ομολόγων χωρών της ΕΕ, καθώς και την εξακρίβωση τυχόν κατάχρησης της αγοράς, ζητούν η Ελλάδα, η Γερμανία, η Γαλλία και το Λουξεμβούργο.

Σε κοινή τους επιστολή προς τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και τον Ισπανό πρωθυπουργό Χοσέ Λουΐς Ροντρίγκεζ Θαπατέρο, που φέρει ημερομηνία 10 Μαρτίου, οι ηγέτες της Γερμανίας, της Γαλλίας, του Λουξεμβούργου και της Ελλάδας ζητούν επίσης να ενισχυθεί η διαφάνεια στην αγορά παραγώγων.

Την επιστολή υπογράφουν ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ.

Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη ο κ. Μπαρόζο έκανε γνωστό ότι η Κομισιόν θα υποβάλει προτάσεις που θα ενισχύουν τη διαφάνεια στην αγορά και θα περιορίσουν τους κινδύνους. Ιδίως θα επικεντρωθεί στα CDS, τα ασφάλιστρα κινδύνου στα κρατικά ομόλογα και θα εξετάσει κατά ποσόν είναι εφικτό να προχωρήσει στην απαγόρευση των κερδοσκοπικών πωλήσεων. Πρόκειται για τις πωλήσεις των λεγόμενων «γυμνών» CDS, δηλαδή των συμβολαίων χωρίς ο πωλητής να έχει στη διάθεσή του το προϊόν.

«Πρέπει να αποτρέψουμε κερδοσκοπικές κινήσεις που προκαλούν τόση αβεβαιότητα στην αγορά ώστε οι τιμές να μην παρέχουν πλέον ακριβή πληροφόρηση και η χρηματοδότηση μιας χώρας να φθάνει σε αδικαιολόγητα υψηλά επίπεδα», αναφέρουν στην επιστολή τους οι κ.κ. Παπανδρέου, Μέρκελ, Σαρκοζί και Γιούνκερ.

«Για το λόγο αυτό προτείνουμε θα ξεκινήσει το συντομότερο δυνατό, σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, έρευνα για τον ρόλο και τις επιπτώσεις των κερδοσκοπικών πρακτικών σε σχέση με τις συναλλαγές CDS σε κρατικά ομόλογα ευρωπαϊκών χωρών».

source: naftemporiki.gr

No comments:

Share |