Friday, March 12, 2010

Citi: "Βλέπει" κίνδυνο για μαζικές διασώσεις τραπεζών στην Κίνα


Citi: "Βλέπει" κίνδυνο για μαζικές διασώσεις τραπεζών στην Κίνα

Σε μία τεράστια προσπάθεια διάσωσης του τραπεζικού κλάδου είναι πολύ πιθανό να οδηγηθεί η Κίνα, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Citigroup και του καθηγητή του πανεπιστημίου Nortwestern, Victor Shih, καθώς έχουν χορηγηθεί υπέρογκα ποσά σε τοπικές κυβερνήσεις για projects αμφιβόλου ποιότητας, στο πλαίσιο του άνευ προηγουμένου προγράμματος ενίσχυσης που εφαρμόστηκε το 2008.

Πιο αναλυτικά, ο Shen Minggao, επικεφαλής αναλυτής της Citigroup για την Κίνα παραθέτει σε σημερινή του ανάλυση το «χειρότερο σενάριο» στο οποίο κάνει λόγο για ζημιές από χορηγήσεις σε κρατικά επενδυτικά οχήματα της τάξης των 2,4 τρισ. γουάν (350 δισ. δολάρια) έως το 2011.

«Η πιο πιθανή περίπτωση είναι η κινεζική κυβέρνηση να σχεδιάσει μία τεράστια διάσωση του χρηματοπιστωτικού κλάδου», τόνισε ο καθηγητής Victor Shih, μετά από μήνες ερευνών για το δανεισμό περίπου 8.000 τοπικών κυβερνητικών εταιρειών.

Κινέζοι αξιωματούχοι δεσμεύτηκαν αυτή την εβδομάδα να περιορίσουν το ρίσκο που προκύπτει από τα επενδυτικά οχήματα, τα οποία παρακάμπτουν τους περιορισμούς που υφίστανται στο δανεισμό των τοπικών κυβερνήσεων, με σκοπό να διοχετεύσουν χρήματα σε έργα ενίσχυσης της οικονομίας.

Ο Shen της Citigroup τόνισε ότι οι αρχές ενδέχεται να διατηρήσουν τη νομισματική πολιτική χαλαρή για περισσότερο χρόνο από ότι θα έπρεπε, με αποτέλεσμα την αύξηση των τιμών στα ακίνητα και την περαιτέρω ενίσχυση της υπερπαραγωγής, με σκοπό να αποφύγουν την συρρίκνωση των επενδυτικών οχημάτων που θα οδηγούσε σε επισφαλή δάνεια και διασώσεις τραπεζών.

«Ο κίνδυνος είναι ο πληθωρισμός ή οι φούσκες στην αγορά ακινήτων να αναγκάσουν την κυβέρνηση να αποσύρει την στήριξή της στις τοπικές αρχές πολύ νωρίτερα από το αναμενόμενο», σημείωσε ο Shen. Επίσης, σύμφωνα με το χειρότερο σενάριο του Shen, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των εμπορικών τραπεζών προς επενδυτικά οχήματα θα φτάσουν στο 20% το 2011, καθώς οι εν λόγω τράπεζες δεν χορηγούσαν δάνεια βάσει της ποιότητας των projects αλλά λόγω των κυβερνητικών εγγυήσεων.

source: capital.gr

No comments:

Share |