Friday, March 12, 2010

Χάνει έδαφος στη Ρωσία η Κύπρος

Χάνει έδαφος στη Ρωσία η Κύπρος


Η παραμονή της Κύπρου στη «μαύρη λίστα» της ρωσικής κυβέρνησης διαβρώνει τη θέση της ως διεθνές χρηματοοικονομικό κέντρο, οδηγώντας σε απώλεια της πρωτιάς που είχε στη διοχέτευση άμεσων ξένων επενδύσεων στη Ρωσία. Παρά τις προσδοκίες για επίλυση των προβλημάτων που δημιουργήθηκαν με τη συμπερίληψη της Κύπρου στη λίστα τον Ιούλιο του 2007, το θέμα βρίσκεται ακόμη σε εκκρεμότητα και δημιουργεί πονοκεφάλους στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης που το είχε τοποθετήσει ψηλά στη λίστα των προτεραιοτήτων του το Μάρτιο του 2008.

Μιλώντας χθες κατά τη διάρκεια εκδήλωσης του Κυπρο-Ρωσικού Επιχειρηματικού Συνδέσμου, ο υπουργός Οικονομικών δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο θέμα της μαύρης λίστας. Σημείωσε ότι αν και έχει υπογραφεί τον περασμένο Οκτώβριο πρωτόκολλο για αποφυγή διπλής φορολογίας μεταξύ Κύπρου – Ρωσίας, εντούτοις δεν έχει ακόμη ψηφιστεί από το ρωσικό κοινοβούλιο. Συνεχίζονται οι προσπάθειες, είπε, ώστε να υπογραφεί η τελική συμφωνία σύντομα.

Στρατηγικός στόχος της κυβέρνησης, συνέχισε, είναι η διατήρηση και περαιτέρω ενίσχυση των οικονομικών σχέσεων Κύπρου και Ρωσίας. Ο κ. Σταυράκης ανακοίνωσε επίσης την επίσκεψη του Ρώσου προέδρου, Ντιμίτρι Μεντβέντεφ, στην Κύπρο τον ερχόμενο Οκτώβριο, υποδεικνύοντας ότι αποτελεί απτό παράδειγμα των στενών σχέσεων των δύο χωρών.

Επιχειρηματικοί φορείς, ωστόσο, εκφράζουν ανησυχία για την εκκρεμότητα που υπάρχει στο φορολογικό καθεστώς που ισχύει για τις εταιρείες ρωσικών συμφερόντων, παραπέμποντας στα τελευταία στοιχεία της ρωσικής στατιστικής υπηρεσίας που δείχνουν ότι η Κύπρος χάνει έδαφος στον τομέα της παροχής διεθνών υπηρεσιών.

Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο Interfax, οι μεγαλύτεροι επενδυτές στη Ρωσία το 2009 προέρχονταν από το Λουξεμβούργο ($11,7 δισ.) και από την Ολλανδία ($11,6 δισ.). Ακολούθησε η Κίνα ($9,8 δισ.), η Κύπρος ($8,3 δισ.) και η Γερμανία ($7,4 δισ.).

«Τα τελευταία είκοσι χρόνια η Κύπρος κατείχε την πρώτη θέση σε επενδύσεις ξένων συμφερόντων στη Ρωσία», ανέφερε στη StockWatch ο πρόεδρος του Κυπρο – Ρωσικού Επιχειρηματικού Συνδέσμου, Φειλίας Πειλίδης. «Ωστόσο τα διάφορα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί με τη μαύρη λίστα στην οποία βρίσκεται η Κύπρος σε διάφορες χώρες, συμπεριλαμβανομένου και της Ρωσίας, έχουν οδηγήσει σε απώλεια θέσεων».

Ο κ. Πειλίδης υπενθύμισε την προσωπική εμπλοκή του προέδρου της Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια, κατά την επίσημη επίσκεψη του στη ρωσική πρωτεύουσα τον περασμένο χρόνο αλλά και τις αλλεπάλληλες διαβουλεύσεις του υπουργού Οικονομικών οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα τον περασμένο Οκτώβριο να υπογραφεί πρωτόκολλο μεταξύ του προέδρου της κυπριακής βουλής Μάριου Καρογιάν και του πρωθυπουργού της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντιμίρ Πούτιν, για αποφυγή διπλής φορολογίας.

«Παρά ταύτα όμως εκκρεμεί η τελική έγκριση της συμφωνίας από τη ρωσική Δούμα», είπε.

Πέραν της ρωσικής μαύρης λίστας, η Κύπρος βρίσκεται και σε μαύρη λίστα σε Ιταλία και Ισπανία δυσχεραίνοντας ακόμη περισσότερο τη θέση της, ανέφερε ο κ. Πειλίδης.

source: stockwatch.com.cy

No comments:

Share |