Friday, March 12, 2010

JPMorgan και Citi συνέβαλαν στην κατάρρευση της Lehman


JPMorgan και Citi συνέβαλαν στην κατάρρευση της Lehman

Οι JPMorgan Chase & Co. και Citigroup Inc. συνέβαλαν στην κατάρρευση της Lehman Brothers Holdings Inc. μέσω των απαιτήσεων τους για περισσότερες εγγυήσεις και αλλάζοντας προηγούμενες συμβάσεις, αναφέρεται σε έκθεση αμερικανικού δικαστηρίου για τη μεγαλύτερη πτώχευση στην αμερικανική ιστορία, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

"Οι απαιτήσεις για εγγυήσεις από τους πιστωτές της Lehman είχαν άμεσο αντίκτυπο στην ρευστότητα της εταιρείας", αναφέρει ο Anton Valukas, ο ελεγκτής της πτώχευσης στην έκθεση των 2.200 σελίδων που κατέθεσε χθες σε ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μανχάταν. "Η διαθέσιμη ρευστότητα της Lehman εκείνη την περίοδο αποτελεί βασικό ζήτημα στο ερώτημα για την κατάρρευση της εταιρείας".

Ο πρώην CEO της Lehman, Richard Fuld, καθώς και άλλα πρώην υψηλόβαθμα διοικητικά στελέχη όπως ο οικονομικός διευθυντής, Erin Callan, ο αντιπρόεδρος Ian Lowitt και ο γενικός διευθυντής, Christopher O’Meara, πιστοποίησαν παραπλανητικές δηλώσεις σχετικά με τα οικονομικά της τράπεζας, αναφέρεται παράλληλα στην έκθεση. Για τον Fuld, 63 ετών, ο επιθεωρητής διαπιστώνει "τουλάχιστον βαριά αμέλεια" στην εκτέλεση των καθηκόντων του.

Η Lehman Brothers χρησιμοποίησε συναλλαγές εκτός του ισολογισμού της για να υποβαθμίσει την μόχλευση της στα τέλη του 2007 και το 2008, εξαπατώντας τους μετόχους αναφορικά με την ικανότητα της να αντιμετωπίσει πιθανές ζημιές, σημειώνεται στην έκθεση.

"Η χειραγώγηση του ισολογισμού ήταν εσκεμμένη για να έχει παραπλανητική εμφάνιση και είχε σημαντική επίδραση στον δείκτη μόχλευσης της Lehman" με αποτέλεσμα οι οικονομικές εκθέσεις να είναι παραπλανητικές, αναφέρει στην έκθεση του ο ελεγκτής.

source: capital.gr

No comments:

Share |