Friday, March 12, 2010

Ο Nikkei "οδηγεί" σε άνοδο την Ασία


Ο Nikkei "οδηγεί" σε άνοδο την Ασία

Σε υψηλό επτά εβδομάδων ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Nikkei, ωστόσο οι υπόλοιπες ασιατικές αγορές εμφανίστηκαν «διχασμένες». Στην Τρίτη εβδομάδα κερδών οδεύουν οι ασιατικοί δείκτες.

Πιο αναλυτικά, η υποχώρηση του γεν οδήγησε σε κέρδη τις εξαγωγικές εταιρείες καθώς το ιαπωνικό νόμισμα κινήθηκε μεταξύ 90,50 και 90,75 γεν/δολ. «Δεδομένων των συνεχιζόμενων αγορών από το εξωτερικό και των προσδοκιών για βελτίωση των εταιρικών μεγεθών στο επόμενο οικονομικό έτος, ο Nikkei μπορεί να ενισχυθεί περαιτέρω», σχολίασε στο MarketWatch ο Kazuhiro Takahashi, γενικός διευθυντής της Daiwa Securities Capital Markets.

Εξάλλου, στο αισιόδοξο κλίμα έπαιξε ρόλο δημοσίευμα της εφημερίδας Nikkei το οποίο ανέφερε ότι οι συζητήσεις της Bank of Japan για πρόσθετη νομισματική χαλάρωση, στο πλαίσιο της διήμερης συνεδρίασής της την επόμενη Τρίτη, αναμένεται να εστιάσουν στην πρόταση για διπλασιασμό των πράξεων δανειακών χορηγήσεων που ξεκίνησαν το Δεκέμβριο. «Πιστεύω ακράδαντα ότι η Bank of Japan μπορεί να προχωρήσει σε περαιτέρω χαλάρωση με σκοπό να αποτρέψει την υπερτίμηση του γεν», τόνισε στο Bloomberg ο Hiroshi Morikawa, αναλυτής της MU Investments στο Τόκιο.

Στις υπόλοιπες αγορές οι επενδυτές εμφανίστηκαν και πάλι επιφυλακτικοί μετά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό της Κίνας που είδαν χθες το φως της δημοσιότητας.

«Αν δεν γίνει σωστή διαχείριση της οικονομίας της Κίνας, θα μπορούσαν να υπάρξουν αρνητικές επιπτώσεις στο μέλλον, ωστόσο προς το παρόν η αγορά ωθείται από τη συνεχιζόμενη ανάπτυξη», σχολίασε στο MarketWatch ο Peter Copeland, trader της BBY στο Σίδνεϊ.

Ο πανασιατικός δείκτης MSCI Asia Pacific σημείωσε άνοδο 0,3% στις 123,25 μονάδες στο Τόκιο, με 5 περίπου μετοχές να σημειώνουν άνοδο για κάθε 4 που κινήθηκαν πτωτικά. Ο δείκτης έχει ενισχυθεί σε ποσοστό 2,4% αυτή την εβδομάδα.

Στην Ιαπωνία, ο Nikkei σημείωσε κέρδη 0,81% στις 10.751,26 μονάδες, ενώ ο Topix ενισχύθηκε σε ποσοστό 0,64%.

Στο Χονγκ Κονγκ, ο δείκτης Hang Seng σημειώνει πτώση 0,46%. Σε αρνητικό έδαφος κινούνται οι χρηματιστηριακοί δείκτες της Κίνας, με τον Shanghai Composite στο -1,24% και τον Shenzhen Composite στο -1,38%. Ο ευρύτερος CSI 300 υποχώρησε σε ποσοστό 1,33%.

Ο δείκτης Taiex στην Ταϊβάν υποχωρεί οριακά σε ποσοστό 0,02%. Στη Νότια Κορέα ο Kospi κερδίζει 0,37%.

Στη Νέα Ζηλανδία ο NZX 50 σημειώνει μικρά κέρδη 0,05%, ενώ ο ASX 200 στην Αυστραλία έκλεισε με άνοδο 0,08%.

Στην Ινδία ο δείκτης Sensex κινήθηκε ανοδικά κατά 0,06%, ενώ ο Strait Times στη Σιγκαπούρη σημείωσε κέρδη 0,14%.

Τρίτη ημέρα ανόδου για τη Wall Street

Με θετικό πρόσημο ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές της Πέμπτης οι βασικοί δείκτες της Wall Street, συμπληρώνοντας ταυτόχρονα τρεις διαδοχικές ανοδικές συνεδριάσεις, με τον τραπεζικό κλάδο να βρίσκεται στον επίκεντρο μετά τις αισιόδοξες εκτιμήσεις του CEO της Citigroup.

Ο επικεφαλής της Citigroup, Vikram Pandit δήλωσε ότι η εταιρεία βρίσκεται σε καλό δρόμο για την επιστροφή της στη διατηρήσιμη κερδοφορία, ενώ επισήμανε ότι οι ζημιές από τα πιο επισφαλή πάγια του ομίλου αναμένεται να είναι σε διαχειρίσιμα επίπεδα εφόσον η οικονομία δεν επιδεινωθεί περαιτέρω.

"Η σημερινή Citi είναι τελείως διαφορετική εταιρεία σε σχέση με δύο χρόνια νωρίτερα", δήλωσε ο Pandit. Η μετοχή της Citi ολοκλήρωσε τις συναλλαγές με άλμα άνω του 5% στα 4,18 δολ.

Δείκτες – Στατιστικά

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κέρδισε 44,51 μονάδες (+0,42%) κλείνοντας στις 10.611,84 μονάδες. Ο δείκτης Nasdaq κατέγραψε άνοδο 9,51 μονάδων (+0,40%) και έκλεισε στις 2.368,46 μονάδες. O S&P 500 σημείωσε άνοδο 4,63 μονάδων (+0,40%) κλείνοντας στις 1.150,24 μονάδες.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν το δείκτη Dow Jones 25 έκλεισαν με θετικό πρόσημο και 4 με αρνητικό. Εξ αυτών τα μεγαλύτερα ποσοστιαία κέρδη κατέγραψε η Merck κλείνοντας στα 36,88 δολ. με άνοδο 0,59 δολ. ή σε ποσοστό 1,63%. Ακολούθησαν η IBM με κέρδη 1,58% και κλείσιμο στα 127,60 δολ. και η Walt Disney, η οποία έκλεισε στα 33,81 δολ. με άνοδο 1,44%.

Στον αντίποδα, οι τρεις μετοχές με τη χειρότερη επίδοση ήταν η 3M (-0,37%), η Coca Cola (-0,30%) και η General Electric (-0,18%).

source: capital.gr

No comments:

Share |