Tuesday, March 2, 2010

Μέτωπο Αμερικανών γερουσιαστών εναντίον της Κίνας

Μέτωπο Αμερικανών γερουσιαστών εναντίον της Κίνας



Ενώ οι Δημοκρατικοί και οι Ρεπουμπλικάνοι διαπληκτίζονταν σχετικά με το σχέδιο αναμόρφωσης της υγειονομικής περίθαλψης την Πέμπτη στο Blair House, 15 γερουσιαστές -και από τις δύο πλευρές του φάσματος- κατάφεραν να βρουν κοινό έδαφος σε ένα διαφορετικό θέμα: την Κίνα. Έβαλαν ακόμα και μια διάσταση της υγειονομικής περίθαλψης στο πρόβλημα.

«Οι μερκαντιλιστικές πολιτικές της Κίνας υπονομεύουν την υγεία των πολλών βιομηχανιών των ΗΠΑ», τόνισαν οι νομοθέτες σε επιστολή προς τον Υπουργό Εμπορίου Gary Locke. «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η πολιτική της Κίνας για παρέμβαση μεγάλης κλίμακας στις αγορές συναλλάγματος και σημαντική υποτίμηση του νομίσματός της ενεργεί ως επιδότηση για τις κινεζικές εξαγωγές».

Οι γερουσιαστές περιλαμβάνουν τον Δημοκρατικό Chuck Schumer της Νέας Υόρκης και τον Ρεπουμπλικάνο Lindsay Graham της Νότιας Καρολίνας, ο οποίος κατά το παρελθόν προσπάθησε να θέσει ποινές στο Πεκίνο επειδή κρατούσε το γουάν υποτιμημένο.

Ζητούν από τη Διοίκηση Ομπάμα να αποφανθεί ότι «η πολιτική της Κίνας για παρέμβαση μεγάλης κλίμακας στις αγορές συναλλάγματος και για σημαντική υποτίμηση του νομίσματος της, ενεργεί ως επιδότηση για τις κινεζικές εξαγωγές». Μέχρι τώρα, ο Ομπάμα έχει απορρίψει τέτοιες φωνές. Αλλά με τις ενδιάμεσες εκλογές το Νοέμβριο και και αυξανόμενες εντάσεις στις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας για μια σειρά από ζητήματα - την πώληση όπλων στην Ταϊβάν, τη συνάντηση του Ομπάμα με τον Δαλάι Λάμα, τη λογοκρισία του Διαδικτύου, καθώς και καταγγελίες (και από τις δύο πλευρές), για προστατευτισμό, η κινεζική κυβέρνηση δεν θα πρέπει να πιστεύει πως ο Πρόεδρος θα κάνει υπομονή πολύ περισσότερο.

Για περισσότερα σχετικά με το νόμισμα της Κίνας, διαβάστε αυτή τη στήλη για την Ασία στο BusinessWeek από τον Shaun Rein, ο οποίος υποστηρίζει πως το Πεκίνο θα πρέπει να αντισταθεί στις εκκλήσεις για άμεση αλλαγή από την πολιτική του αδύναμη για ένα αδύναμο γουάν.

source: capital.gr

No comments:

Share |