Tuesday, March 2, 2010

Ευκολότερες οι μεταβιβάσεις ακινήτων


Ευκολότερες οι μεταβιβάσεις ακινήτων


Απλοποιούνται οι διαδικασίες στις μεταβιβάσεις των ακινήτων με τροποποιήσεις στο σχετικό νόμο που εξετάζει η κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών.

Με τις τροποποιήσεις οι πολίτες θα έχουν την ευκαιρία ενώ κατοικούν σε μια επαρχία και έχουν περιουσία σε άλλη, να μπορούν με ασφάλεια να μεταβιβάζουν τα ακίνητα τους χωρίς να χρειάζεται να μεταβαίνουν στα επαρχιακά γραφεία του κτηματολογίου της επαρχίας όπου βρίσκεται το ακίνητο.

Σύμφωνα με την τροποποίηση του νόμου, η εγγραφή σε Κτηματικό Μητρώο θα μπορεί να γίνεται είτε χειρόγραφα, είτε μηχανογραφημένα και ως ημερομηνία εγγραφής θα θεωρείται αυτή κατά την οποία έγινε η καταχώρηση σε οποιονδήποτε από τα δύο Μητρώα.

Παράλληλα εξετάζεται τροποποίηση για το ποσό το οποίο εξασφαλίζεται με την υποθήκη και για εξόφληση ενός ακινήτου το οποίο είναι προς πώληση. Με βάση την τροποποίηση, το ποσό δεν θα ελέγχεται και δεν θα καθορίζεται από το Τμήμα Κτηματολογίου και Χωρομετρίας.

Απλώς θα κοινοποιείται από το διευθυντή του συγκεκριμένου Τμήματος στον ενυπόθηκο οφειλέτη και σε άλλους ενδιαφερόμενους.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής, Γιάννος Λαμάρης, δήλωσε ότι τα μέλη της Επιτροπής αντικρίζουν θετικά την τροποποίηση της νομοθεσίας γιατί έχει στόχο την εξυπηρέτηση των πολιτών, εξηγώντας την ίδια ώρα ότι «κάποιος που θα θέλει να κάνει πράξη μεταβίβασης στο κτηματολόγιο, με τη μηχανογράφηση που έχει γίνει στο 90%, θα μπορεί να πραγματοποιεί πράξη από την επαρχία του ή από οποιαδήποτε άλλη επαρχία για ιδιοκτησία που βρίσκεται σε άλλη επαρχία».

Παράλληλα, ανέφερε ότι αφού ενημερωθούν οι κοινοβουλευτικές ομάδες των κομμάτων το νομοσχέδιο θα πάρει το δρόμο της Ολομέλειας.

source: stockwatch.com.cy

No comments:

Share |