Tuesday, March 2, 2010

Υπό πίεση η στερλίνα σε όλα τα μέτωπα


Υπό πίεση η στερλίνα σε όλα τα μέτωπα

Μεγάλες οι απώλειες της στερλίνας [GBP=X] έναντι του δολαρίου.

Σε χαμηλά δεκαμήνου «βούλιαξε» χθες η στερλίνα [GBP=X] έναντι του δολαρίου, σημειώνοντας ενδοσυνεδριακά απώλειες μεγαλύτερες του 4%, με το βρετανικό νόμισμα να δέχεται πιέσεις σε όλα τα «μέτωπα» - πολιτικό, οικονομικό και νομισματικής πολιτικής.

Οι προοπτικές της στερλίνας είναι εξαιρετικά δυσοίωνες, καθώς από τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα τα αρνητικά «στοιχήματα» των traders για το βρετανικό νόμισμα έχουν εκτιναχθεί σε ιστορικά υψηλά επίπεδα.

Σε πολιτικό επίπεδο, τα αποτελέσματα των πρόσφατων δημοσκοπήσεων καταδεικνύουν ότι το κόμμα που θα επικρατήσει στις επόμενες εκλογές δεν θα καταφέρει να εξασφαλίσει ισχυρή αυτοδυναμία στο βρετανικό Κοινοβούλιο, δυσχεραίνοντας τις προσπάθειες προώθησης των αναγκαίων μέτρων για την ενίσχυση της οικονομίας και την εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών.

Παράλληλα, επικρατεί κλίμα αβεβαιότητας όσον αφορά τη συνεδρίαση της Τράπεζας της Αγγλίας, την Πέμπτη, και το ενδεχόμενο επαναφοράς του προγράμματος αγοράς στοιχείων ενεργητικού.

Ορισμένοι παράγοντες της αγοράς θεωρούν αυτή την εβδομάδα ιδιαίτερα κρίσιμη για την πορεία της στερλίνας, τονίζοντας ότι οι ενδείξεις πως η Ελλάδα ενδεχομένως να πλησιάζει σε συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ενωση για αντιμετώπιση του ελλείμματος, ενδεχομένως να στρέψουν την προσοχή των κερδοσκόπων προς τη Βρετανία.

Αλλά και οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης έχουν εκφράσει προβληματισμούς για τις δημοσιονομικές προοπτικές της χώρας και τον πιθανό αντίκτυπο του υψηλού ελλείμματος -που προβλέπεται φέτος να ανέλθει στο 12% του ΑΕΠ- στην αξιολόγηση ΑΑΑ που έχει η Βρετανία.

«Λυγίζοντας» υπό το βάρος των αρνητικών εξελίξεων, η στερλίνα υποχώρησε ενδοσυνεδριακά στο 1,4781 έναντι του δολαρίου, στα χαμηλότερα επίπεδα από τις αρχές Μαΐου.

Παράλληλα, βρέθηκε σε ναδίρ τεσσάρων μηνών έναντι του ευρώ, στις 91,50 πένες, σε χαμηλά 25 ετών έναντι των δολαρίων Καναδά και Αυστραλίας και σε ναδίρ έτους έναντι του γιεν, στα 132,07 γιεν.

Από το Δεκέμβριο, το βρετανικό νόμισμα έχει χάσει περίπου το 10% της αξίας του, εν μέσω ανησυχιών για το υψηλό έλλειμμα της Βρετανίας, την «αναιμική» ανάκαμψη της οικονομίας, αλλά και το κλίμα πολιτικής αβεβαιότητας.

source: capital.gr

No comments:

Share |