Tuesday, March 2, 2010

Αυστραλία: Στο 4% τα επιτόκια


Αυστραλία: Στο 4% τα επιτόκια

Αρχισε ξανά να αυξάνει τα επιτόκια η κεντρική τράπεζα της Αυστραλίας, μετά από την διατήρησή τους στα ίδια επίπεδα σε μία μόνο συνεδρίαση, κρίνοντας ότι η οικονομία είναι αρκετά δυνατή για να αντέξει τις όποιες ανησυχίες για τους κινδύνους επένδυσης παγκοσμίως σε δημόσιο χρέος.

Ο διοικητής της Reserve Bank of Australia, Γκλεν Στίβενς, αύξησε τα επιτόκια δανεισμού στο 4% από 3,75% σήμερα στο Σύδνεϋ.

Η μεγαλύτερη αύξηση της απασχόλησης σε χρονικό διάστημα πλέον των τριών ετών και η αύξηση της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης καταδεικνύουν ήδη ανάπτυξη της οικονομίας της Αυστραλίας μετά την απόδραση από τη χειρότερη παγκόσμια ύφεση, δήλωσε ο Στίβενς, συμπληρώνοντας: «Είναι φρόνιμο τα επιτόκια να βρίσκονται κοντά σε έναν μέσον όρο». Ο ίδιος την εβδομάδα που πέρασε σηματοδότησε το ενδεχόμενο αύξησης για ακόμη 75 μονάδες βάσης των σημερινών επιτοκίων.

Το δολάριο της Αυστραλίας υποχώρησε στα 89,79 σεντς του δολαρίου των ΗΠΑ στις 3:15 μ.μ. στο Σύδνεϋ από 90 σεντς που ήταν πριν από την ανακοίνωση της απόφασης. Τα κρατικά ομόλογα διετούς διάρκειας σημείωσαν αύξηση 5 μονάδες βάσης, φθάνοντας στο 4,62%. Μία μονάδα βάσης ισούται με 0,01%.

Ενώ τα περισσότερα επιτόκια δανεισμού αναρριχήθηκαν κοντά στο 1% από την στιγμή που άρχισε η κεντρική τράπεζα να αυξάνει τα επιτόκια τον Οκτώβριο, «τα επιτόκια για τους περισσότερους οφειλέτες παραμένουν κατά μέσον όρο σε χαμηλά επίπεδα», είπε ο Στίβενς.

Η σημερινή αύξηση των επιτοκίων διεύρυνε το χάσμα μεταξύ των επιτοκίων της Αυστραλίας και των ΗΠΑ στο 3,75%, τη μεγαλύτερη διαφορά από τον Ιανουάριο του 2009. Τώρα η διαφορά μεταξύ των επιτοκίων στην Αυστραλίας και των αντίστοιχων στη Βρετανία είναι 350 μονάδες βάσης, οι περισσότερες από το 1990.

Η απόφαση για τα επιτόκια ανακοινώθηκε λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση των λιανικών πωλήσεων της χώρας τον Ιανουάριο, οι οποίες σημείωσαν αύξηση 1,2% από τον Δεκέμβριο. Αλλη έκθεση έδειξε ότι οι εγκρίσεις κατασκευής νέων κατοικιών μειώθηκαν τον Ιανουάριο, εξ αιτίας της αύξησης των επιτοκίων από την Reserve Bank και της μείωσης των κυβερνητικών παροχών για τους αγοραστές πρώτης κατοικίας.

Η αύξηση του ΑΕΠ θα επιταχυνθεί με ετήσιο ρυθμό 3,25% το τέταρτο τρίμηνο από 2% πέρυσι, ανακοίνωσε τον Φεβρουάριο η Reserve Bank.

Το πεντάμηνο έως και τον Ιανουάριο η απασχόληση αυξήθηκε κατά 194.600 θέσεις εργασίας, μειώνοντας τον δείκτη ανεργίας στο 5,3% και στα χαμηλότερα επίπεδα 11 μηνών.

source: naftemporiki

No comments:

Share |