Wednesday, March 17, 2010

Ολοταχώς προς την «αγκαλιά» του ΔΝΤ οδεύει η Ελλάδα


Ολοταχώς προς την «αγκαλιά» του ΔΝΤ οδεύει η Ελλάδα

Αθήνα: Ολοένα και πιο κοντά στην προσφυγή προς το ΔΝΤ φαίνεται πως βρίσκεται η ελληνική οικονομία, καθώς δεν μοιάζει απίθανο το ενδεχόμενο η Σύνοδος Κορυφής της 25ης Μαρτίου -την οποία η ελληνική κυβέρνηση χαρακτηρίζει «ορόσημο»- να μην δώσει λύση στο πρόβλημα δανεισμού.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας Τα Νέα, η ελληνική κυβέρνηση θα χρειαστεί να δανειστεί έως τις 23 Απριλίου περίπου 23- 25 δισ. ευρώ (για εξόφληση και κάλυψη τρεχόντων εξόδων, λόγω υστέρησης εσόδων) και τον Μάιο 15 δισ. ακόμη. Ουσιαστικά, δηλαδή, η Αθήνα επείγεται για 40 δισ. και όχι 25 όπως ήταν η αρχική εντύπωση- κι επείγεται για λογικά επιτόκια, απ΄ όποιον μπορεί να της εξασφαλίσει.

Την Τετάρτη, ο πρωθυπουργός Γ.Παπανδρέου συναντάται με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ενώ την Πέμπτη θα μιλήσει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στο πλαίσιο δημόσιας ακρόασης με θέμα την ευρωπαϊκή οικονομική διακυβέρνηση.

Ο Γ.Παπανδρέου προσδιόρισε τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης της επόμενης εβδομάδας ως το πεδίο της οριστικής αντιπαράθεσης μεταξύ των δύο στρατοπέδων που φαίνεται να σχηματοποιούνται αναφορικά με το σχέδιο για την Ελλάδα: από τη μια πλευρά, οι Γερμανοί, που πίσω τους στοιχίζονται Ολλανδοί και Αυστριακοί, και από την άλλη η Γαλλία και οι χώρες του Νότου, που πιέζουν για τον σχηματισμό του μηχανισμού που θα κληθεί να αντιμετωπίσει την κρίση μιας χώρας και εν προκειμένω της Ελλάδας.

Αιτία είναι η πεισματική άρνηση της Γερμανίας, η οποία- σύμφωνα με πηγές της καγκελαρίας- είναι διατεθειμένη να συναινέσει σε παροχή δανείων προς την Ελλάδα από χώρες της ευρωζώνης μόνο εφόσον η ελληνική κυβέρνηση δηλώσει χρεοκοπία (ή στάση πληρωμών).

Το επιχείρημα του Βερολίνου είναι ότι βάσει του Γερμανικού Συντάγματος δεν μπορεί να συναινέσει σε εγγυήσεις για δανειοδότηση της Ελλάδας, ενώ για να παράσχει δάνεια θα πρέπει η κυβέρνηση της κ. Μέρκελ να πάρει την έγκριση του Κοινοβουλίου.

Ωστόσο, η κυβέρνηση επιμένει πως η Ελλάδα απέχει πολύ από το να χρεοκοπήσει και αυτό που ζητά είναι να δανείζεται με επιτόκια ανάλογα των άλλων χωρών της ευρωζώνης, ή εν πάση περιπτώσει τέτοια που να αντέχει η χώρα.

Ότι η προοπτική της προσφυγής της Ελλάδας στο ΔΝΤ είναι πλέον μια σοβαρή πιθανότητα, επιβεβαίωσε και η υπουργός Οικονομίας Λούκα Κατσέλη, η οποία σε συνομιλία της με δημοσιογράφους απέδωσε στην προοπτική του ΔΝΤ πιθανότητες 70%, ενώ άφησε σαφέστατες αιχμές κατά του υπουργού Οικονομικών Γ.Παπακωνσταντίνου δηλώνοντας ότι επιβεβαιώνεται τώρα πως το Πρόγραμμα Σταθερότητας και τα μέτρα δεν είχαν σχέση με τα spreads.

Παράλληλα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής απαντώντας σε ερωτήσεις, δήλωσε ότι: «Η προσφυγή στο ΔΝΤ είναι μια δυνατότητα που δεν αποκλείουμε, με δεδομένο πως όταν χρειαστεί θα πρέπει να δανειστούμε με τους όρους και τις συνθήκες που αρμόζουν σε μια ευρωπαϊκή χώρα».

Ο εκπρόσωπος συμπλήρωσε ότι για την ελληνική κυβέρνηση είναι ξεκαθαρισμένο ότι δεν θα «δεχτεί ξανά να δανειστούμε με αυτούς τους όρους που δανειστήκαμε έως σήμερα».

source: philenews.com

No comments:

Share |