Wednesday, March 17, 2010

Μ. Βρετανία: Τη μεγαλύτερη πτώση σε διάστημα 12 ετών σημείωσε η ανεργία


Μ. Βρετανία: Τη μεγαλύτερη πτώση σε διάστημα 12 ετών σημείωσε η ανεργία

ΛΟΝΔΙΝΟ (Dow Jones)—Πτώση έκπληξη σημείωσε η ανεργία στη Μ. Βρετανία το Φεβρουάριο, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση σε διάστημα άνω των 12 ετών, ενισχύοντας την αισιοδοξία ότι η ανάκαμψη της βρετανικής οικονομίας κερδίζει momentum, σύμφωνα με στοιχεία που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας.

Η εθνική στατιστική υπηρεσία της χώρας (ONS) ανέφερε ότι οι αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας, βασικό μέτρο υπολογισμού της ανεργίας, μειώθηκαν κατά 32.300 το Φεβρουάριο, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη πτώση από το Νοέμβριο του 1997. Το γεγονός αυτό διαμόρφωσε την ανεργία στο 4,9% από 5% τον Ιανουάριο.

Η πτώση του Φεβρουαρίου, η οποία συγκρίνεται με την πτωτικά αναθεωρημένη αύξηση των 5.300 τον Ιανουάριο, ήταν έκπληξη. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών που έλαβαν μέρος σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires την περασμένη εβδομάδα έκαναν λόγο για ήπια αύξηση της τάξης των 500 αιτήσεων με την ανεργία στο 5,1%.

Τα νέα είναι πιθανό να δώσουν ώθηση στον πρωθυπουργό Gordon Brown ενόψει των εθνικών εκλογών οι οποίες πρέπει να διενεργηθούν πριν τον Ιούνιο, πιθανώς στις αρχές Μαΐου.

Η πιο διευρυμένη και επίσημη μέτρηση της ανεργίας, γνωστή στο παρελθόν ως μέτρηση Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας, επίσης μειώθηκε κατά 33.000 στο τρίμηνο έως το τέλος Ιανουαρίου στα 2,45 εκατ., ανέφερε η ONS. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη πτώση από το τρίμηνο έως το τέλος Ιουλίου 2007, αν και η ανεργία διαμορφώθηκε στο 7,8% εκείνη την περίοδο και αμετάβλητη στο τρίμηνο έως το Δεκέμβριο.

Τα μέσα εβδομαδιαία εισοδήματα, εξαιρουμένων των bonus αυξήθηκαν κατά 1,4% στο τρίμηνο έως τον Ιανουάριο. Η εβδομαδιαία μέτρηση αποφεύγει το πρόβλημα των σημαντικών διακυμάνσεων στις μηνιαίες πληρωμές που διαστρεβλώνουν τα πραγματικά, τακτικά έσοδα.


source: capital.gr

No comments:

Share |