Wednesday, March 17, 2010

Πανευρωπαϊκή βουτιά στα αυτοκίνητα


Πανευρωπαϊκή βουτιά στα αυτοκίνητα



Μια από τις χειρότερες επιδόσεις ανάμεσα στις χώρες τις ευρωζώνης διεκδικεί ο κλάδος πωλήσεων αυτοκινήτων, με τους εισαγωγείς να ζητούν για μία ακόμη φορά τη λήψη κυβερνητικών μέτρων, χωρίς τα οποία δεν αναμένουν να ανακάμψει φέτος η ζήτηση για νέα οχήματα.

Τα τελευταία στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης Κατασκευαστών Αυτοκινήτων (ACEA), δείχνουν πως η ανάκαμψη στην αγορά αυτοκινήτων στην ΕΕ συνεχίζεται για ένατο συνεχή μήνα, αν και με τάσεις επιβράδυνσης.

Την ίδια περίοδο η μείωση στις εγχώριες εγγραφές συνεχίζεται με διψήφιους ρυθμούς και είναι η δεύτερη μεγαλύτερη στην Ευρώπη, εντείνοντας τις ανησυχίες των κυπρίων εισαγωγέων.


Με βάση τα τελευταία στοιχεία της ACEA, οι πωλήσεις καινούριων αυτοκινήτων στην Ευρώπη συνέχισαν την ανοδική πορεία των τελευταίων μηνών. Το δίμηνο του 2010, οι εγγραφές στην ΕΕ σημειώνουν ετήσια αύξηση 8,1% στα 2,1 εκ. από 1,9 εκ. το δίμηνο του 2009. Αύξηση σημειώνεται στις πλείστες χώρες πλην της Γερμανίας, όπου η περσινή βάση είναι ψηλή λόγω του προγράμματος απόσυρσης αυτοκινήτων (-19,5%).

Για την Κύπρο δεν υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία αλλά όπως προκύπτει από τα τελευταία στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, η μείωση στις εγγραφές των καινούριων οχημάτων το δίμηνο ανέρχεται στο 19,1%. Όπως φαίνεται και από τον πίνακα, είναι η μεγαλύτερη μείωση μετά τη Γερμανία (-19,5%).

Φεβρουάριος

Ακόμα και στην Ευρώπη όμως φαίνεται να υπάρχει επιβράδυνση στις πωλήσεις αυτοκινήτων. Οι εγγραφές των καινούριων αυτοκινήτων στην Ευρώπη αυξήθηκαν κατά 3% το Φεβρουάριο έναντι αύξησης 12,9% τον Ιανουάριο. Η αύξηση στις εγγραφές είναι η μικρότερη από τον Αύγουστο του 2009. Ένα χρόνο πριν, δηλαδή το Φεβρουάριο του 2009, οι εγγραφές καινούριων αυτοκινήτων είχαν μειωθεί κατά 17,9%.

Το Φεβρουάριο οι πλείστες χώρες σημείωσαν αύξηση στις εγγραφές. Μείωση σημειώθηκε στη Ρουμανία (-63%), στην Ουγγαρία (-57,9%), στην Εσθονία (-47,7%), στη Βουλγαρία (-44,5%), στη Γερμανία (-29,8%), στην Πολωνία (-19,2%), στη Λιθουανία (-17,3%) και στο Λουξεμβούργο (-2%).

Στην Κύπρο, η μείωση στις εγγραφές των καινούριων οχημάτων με βάση τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας ανήλθε στο 9,8% το Φεβρουάριο.

SOS για αυτοκίνητα

Η δημοσίευση των στοιχείων έδωσε αφορμή στους εγχώριους εισαγωγείς να εκφράσουν για μία ακόμη φορά την ανησυχία τους για την πορεία του κλάδου.

«Χωρίς να ληφθούν μέτρα από την κυβέρνηση, δεν υπάρχουν θετικές ενδείξεις για τον κλάδο. Οι χώρες που έχουν αύξηση στις εγγραφές, είναι χώρες όπου οι κυβερνήσεις έλαβαν μέτρα», ανέφερε στη StockWatch ο γραμματέας του Συνδέσμου Εισαγωγέων Αυτοκινήτων, Κυριάκος Αγγελίδης.

Εκ μέρους της Mercedes, ο διευθυντής πωλήσεων Λάκης Κωστέκογλου, ανέφερε ότι θα πρέπει να δοθούν κίνητρα από την κυβέρνηση διότι διαφορετικά δεν υπάρχει καμία ελπίδα ανάκαμψης. «Οι εισαγωγείς έκαναν ό, τι έπρεπε να κάνουν, μείωσαν τις τιμές τους, έδωσαν προσφορές και το μπαλάκι πλέον βρίσκεται στην κυβέρνηση εάν θέλει να βοηθήσει τον κλάδο», είπε.

Ανησυχίες για την κατάσταση της αγορά αυτοκινήτου στην Κύπρο εξέφρασε και ο Χαράλαμπος Παπαχαραλάμπους, εκ μέρους της Ford.

Μιλώντας στη StockWatch, ανέφερε ότι είναι δύσκολο να φανεί ανάκαμψη στην αγορά. «Το Motor Show τον Ιανουάριο έδωσε κάποια ώθηση στην αγορά, αλλά όχι όση αναμενόταν. Χωρίς το Motor Show η μείωση στις εγγραφές θα ήταν μεγαλύτερη», είπε. Ο κ. Παπαχαραλάμπους ανέφερε ότι η κυβέρνηση πρέπει να λάβει μέρα για τον κλάδο όπως είναι το σχέδιο απόσυρσης οχημάτων.

«Αρκετός κόσμος, ακούγοντας τις συζητήσεις που γίνονται για το σχέδιο απόσυρσης, αναμένει να δει τι θα γίνει για να προχωρήσει σε αγορές», είπε ο κ. Παπαχαραλάμπους. «Αυτήν τη στιγμή υπάρχουν σκαμπανεβάσματα στην αγορά και δεν υπάρχει η δυναμική των προηγούμενων χρόνων. Λόγω της οικονομικής κρίσης αλλά και των εξελίξεων στην Ελλάδα, ο κόσμος είναι κουμπωμένος στο να αγοράσει αυτοκίνητα γιατί η ψυχολογία του επηρεάζεται αρνητικά», πρόσθεσε ο κ. Κωστέκογλου.

Οι εισαγωγείς αναφέρθηκαν και στο θέμα της αναθεώρησης της φορολόγησης των οχημάτων. «Οι δυο προηγούμενες μεταρρυθμίσεις στη φορολόγηση των οχημάτων έχουν καταδείξει ότι τα έσοδα του κράτους αυξάνονται», τόνισε ο κ. Κωστέκογλου.

source: stockwatch.com.cy

No comments:

Share |