Wednesday, March 17, 2010

Κέρδη άνω του 1% σε όλη την Ασία


Κέρδη άνω του 1% σε όλη την Ασία

Κλίμα ευφορίας επικρατεί στις ασιατικές αγορές, μετά την απόφαση της Fed να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια και της Bank of Japan να διπλασιάσει το πρόγραμμα παροχής ρευστότητας. Ξέσπασμα με κέρδη 2% στη Ν. Κορέα.

Πιο αναλυτικά, αμετάβλητα στο 0,1% διατήρησε τα επιτόκια η Τράπεζα της Ιαπωνίας, με ομόφωνη απόφαση όπως αναμενόταν, ενώ παράλληλα ανακοίνωσε το διπλασιασμό του έκτακτου προγράμματος χορηγήσεων που εφάρμοσε το Δεκέμβριο.

«Η οικονομία της Ιαπωνίας ανακάμπτει, κυρίως λόγω των διαφόρων πολιτικών μέτρων τόσο σε εγχώριο επίπεδο, όσο και διεθνώς, παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχει το απαραίτητο momentum για να στηρίξει μια βιώσιμη ανάκαμψη της εγχώριας ιδιωτικής ζήτησης», ανέφερε η Bank of Japan στην ανακοίνωσή της.

Επίσης, η τράπεζα τόνισε ότι θα «ενθαρρύνει τη μείωση των πιο μακροπρόθεσμων επιτοκίων αυξάνοντας σημαντικά το ποσό των κεφαλαίων που διατίθενται μέσω των πράξεων σταθερού επιτοκίου. Έτσι, αυξάνει το συνολικό ποσό των τριμηνιαίων χορηγήσεων που διατίθενται μέσω έκτακτου προγράμματος για την ενίσχυση της ρευστότητας στα 20 τρισ. γεν (221 δισ. δολάρια), από το υφιστάμενο επίπεδο των 10 τρισ. γεν.

"Τέτοιες κινήσεις βοηθούν στην επιτάχυνση της ανάκαμψης", σχολίασε στο Bloomberg ο Chris Hall, manager της Argo Investments στην Αυστραλία. "Είναι ξεκάθαρο ότι η Fed θα διατηρήσει σε στενά πλαίσια τα επιτόκια για να ενισχύσει την ανάκαμψη. Αυτό που προσπαθεί να κάνει η Ιαπωνία είναι πιο εύκολες τις πιστώσεις. Το γεγονός ότι είναι ευέλικτοι και προχωρούν σε αυτές τις αποφάσεις δείχνει ότι θέλουν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα", πρόσθεσε.

Στη Νότια Κορέα το αγοραστικό ενδιαφέρον τονώθηκε από την είδηση ότι η κεντρική τράπεζα προσέλαβε τον απεσταλμένο της χώρας στον ΟΟΣΑ Kim Chooong-soo γεγονός που πιθανώς να συνεπάγεται ότι τα επιτόκια θα διατηρηθούν στα χαμηλά επίπεδα-ρεκόρ τους επόμενους μήνες.

Ο πανασιατικός δείκτης MSCI Asia Pacific σημείωσε άνοδο 1,5% στις 124,83 μονάδες στο Τόκιο.

Στην Ιαπωνία, ο Nikkei σημείωσε άνοδο 1,17% στις 10.846,98 μονάδες, ενώ ο Topix ενισχύθηκε σε ποσοστό 0,99%.

Στο Χονγκ Κονγκ, ο δείκτης Hang Seng σημειώνει κέρδη 1,86%. Σε θετικό έδαφος κινούνται οι χρηματιστηριακοί δείκτες της Κίνας, με τον Shanghai Composite στο +1,93% και τον Shenzhen Composite στο +2,43%. Ο ευρύτερος CSI 300 ενισχύθηκε σε ποσοστό 2,18%.

Ο δείκτης Taiex στην Ταϊβάν ενισχύεται σε ποσοστό 1,98%. Στη Νότια Κορέα ο Kospi σημειώνει κέρδη 2,11%.

Στη Νέα Ζηλανδία ο NZX 50 σημειώνει οριακές απώλειες 0,21%, ενώ ο ASX 200 στην Αυστραλία έκλεισε με κέρδη 1,17%.

Στην Ινδία ο δείκτης Sensex κινήθηκε ανοδικά κατά 0,94%, ενώ ο Strait Times στη Σιγκαπούρη σημείωσε κέρδη 0,71%.

source: capital.gr

No comments:

Share |