Wednesday, March 17, 2010

Παραμένει η ψαλίδα στα καταθετικά


Παραμένει η ψαλίδα στα καταθετικά

Σημαντική ψαλίδα χωρίζει το Μάρτιο τα επιτόκια που προσφέρουν τα εγχώρια χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στις καταθέσεις, ενισχύοντας τις εκτιμήσεις ότι ο δρόμος της επιτοκιακής σύγκλισης είναι μακρύς. Ο συνδυασμός της έκδοσης των τριετών ομολόγων και των πιέσεων των ρυθμιστικών αρχών, είχε δημιουργήσει προσδοκίες στις αρχές του έτους για σύγκλιση και μείωση των καταθετικών επιτοκίων, με ανάλογη επίδραση και στα δανειστικά επιτόκια.

Έρευνα της StockWatch μεταξύ δέκα τραπεζών και συνεργατικών δείχνει το αντίθετο. Τα επιτόκια που προσφέρουν τράπεζες και ΣΠΙ εξακολουθούν να παρουσιάζουν σημαντικές αποκλίσεις, παρέχοντας ισχυρά κίνητρα στους καταθέτες να «ψωνίζουν» για τα ψηλότερα επιτόκια.


Για τρίμηνο ή εξάμηνο γραμμάτιο €100 χιλ. οι διαφορές στα καταθετικά επιτόκια φθάνουν τις 100 μονάδες βάσης, ενώ για ετήσιο γραμμάτιο φθάνουν τις 75 μονάδες βάσης.

«Αδύνατος κρίκος» στην επιτοκιακή αλυσίδα φαίνεται να είναι τα τοπικά συνεργατικά και ορισμένες από τις μικρότερες τράπεζες. Οι μεγάλες τράπεζες προσφέρουν για τρίμηνο γραμμάτιο επιτόκια γύρω στο 3,75%, ενώ η ΣΠΕ Στροβόλου και η Eurobank προσφέρουν 4,10%. Τα τρία τοπικά ΣΠΙ που περιλήφθηκαν στην έρευνα προσφέρουν επιτόκια μέχρι 4,50%.

Η εικόνα αυτή δείχνει ότι ο δρόμος για μείωση των επιτοκίων θα παραμείνει δύσκολος το τρέχον έτος καθώς τα τραπεζικά ιδρύματα προσπαθούν να συντηρήσουν τα μερίδια αγοράς τους στην καταθετική πίτα εν μέσω των πιέσεων που προβλέπεται να ασκηθούν το δεύτερο εξάμηνο του έτους στη ρευστότητα του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος.

Προμήνυμα των πιέσεων που θα προκύψουν στην τραπεζική ρευστότητα είναι η περιορισμένη εισροή νέων καταθέσεων στο σύστημα. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας, οι καταθέσεις μειώθηκαν τον Ιανουάριο του 2010 για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια. Η ετήσια ροή νέων καταθέσεων στο σύστημα ανήλθε τον Ιανουάριο στο -0,1% έναντι αύξησης 3,8% το Δεκέμβριο και +11,9% που ήταν τον περσινό Ιανουάριο.

Η μείωση προέκυψε παρά την εισροή καταθέσεων από την Ελλάδα.

Παρά τα προσωρινά οφέλη από την κρίση που υπάρχει στην ελληνική αγορά, οι τραπεζίτες εκτιμούν ότι τα δημοσιονομικά προβλήματα της χώρας θα ασκήσουν πιέσεις στη ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών, αναγκάζοντας τις ελληνικές τράπεζες που δραστηριοποιούνται στο νησί να αυξήσουν τα επιτόκια για να αντλήσουν καταθέσεις.

Τα στοιχεία που συγκέντρωσε η StockWatch δείχνουν ωστόσο σημαντικές διαφορές στα επιτόκια που προσφέρουν στην Κύπρο οι ελληνικές τράπεζες.

source: stockwatch.com.cy

No comments:

Share |