Thursday, February 11, 2010

Ένα "λάθος" που έφερε ανακατωσούρα σε spreads-ΧΑ


Ένα "λάθος" που έφερε ανακατωσούρα σε spreads-ΧΑ



Ένα "λάθος" σημείωμα αναλυτή της Goldman Sachs ήταν αρκετό για να "στραβώσει" το θετικό κλίμα που επικρατούσε μέχρι το μεσημέρι στη Σοφοκλέους αλλά και στα spreads.

Ο αναλυτής, όπως αναφέρει η "Ελευθεροτυπία", έκανε λόγο για αναθεώρηση του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 16% του ΑΕΠ, προκαλώντας αναστάτωση στην αγορά, παρότι τελικά ο εν λόγω αναλυτής… ανακάλεσε, λέγοντας ότι "δεν κατάλαβε καλά".

Αναπαράγουμε το θέμα από τη στήλη "Στρατηγικός Επενδυτής" της "Ελευθεροτυπίας".

"Τι μπορεί να κάνει ένας αναλυτής όταν εργάζεται σε έναν μεγάλο ξένο οίκο και βγάζει κάποιο σημείωμα για μια χώρα, όπως η Ελλάδα, που βρίσκεται στο επίκεντρο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος; Μια γεύση πήραν χθες όσοι παρακολουθούν τα τεκταινόμενα στην ελληνική αγορά.

Για την ιστορία αξίζει να αναφέρουμε ότι η χθεσινή μέρα ξεκίνησε πολύ καλά για τα ελληνικά χρώματα, με τις αγορές να συνεχίζουν το ράλι της προηγουμένης στον απόηχο των φημών ότι η Ε.Ε. ετοιμάζει πακέτο διάσωσης για την Ελλάδα.

Όμως, το κλίμα "στράβωσε" κάπου το μεσημέρι με αποτέλεσμα το μεν χρηματιστήριο να περιορίσει τα κέρδη του στο 2,5% περίπου από 4% και τα spreads των ελληνικών ομολόγων να ξανανοίξουν σε σχέση με το επίπεδο όπου ήταν το πρωί.


Οι περισσότεροι απέδωσαν τη μικρή υποχώρηση στην αποκόμιση κερδών και σε έκθεση του οίκου αξιολόγησης Moody’s που προειδοποιούσε για νέα υποβάθμιση αν το ελληνικό Πρόγραμμα Σταθερότητας δεν τηρηθεί πιστά.

Όμως, μία ώρα περίπου νωρίτερα, κατά τις 2:45 μ.μ. περίπου, κάτι άλλο είχε συμβεί:

Στις οθόνες των τερματικών των ντιλινγκ-ρουμ ανά τον κόσμο είχε εμφανιστεί ένα σημείωμα του κ. Έρικ Νίλσεν, αναλυτή της Goldman Sachs, που έφερε τον τίτλο "η Ελλάδα αναθεωρεί το δημοσιονομικό της έλλειμμα στο 16% του ΑΕΠ".

Όπως συνήθως συμβαίνει σε τέτοιες περιπτώσεις, "πρώτα πουλάς και μετά ρωτάς" για να χρησιμοποιήσουμε τη γνωστή έκφραση της αγοράς κι αυτό ακριβώς προφανώς έκαναν αρκετοί στην αγορά με τα προαναφερθέντα αποτελέσματα.

Από τη στιγμή που η είδηση δεν ήταν σωστή, ήρθε με λίγες ώρες καθυστέρηση η διόρθωση.

Λίγο μετά τις 6:30 μ.μ., όπως αναφέρθηκε στη στήλη από τραπεζικό στέλεχος, ο κ. Νίλσεν έστειλε νέο σημείωμα απολογούμενος αυτήν τη φορά γιατί δεν είχε καταλάβει καλά. Και η ζωή συνεχίζεται".

euro2day.gr

No comments:

Share |