Thursday, February 11, 2010

IEA: Αναβαθμίζει τις εκτιμήσεις για τη ζήτηση πετρελαίου το 2010


IEA: Αναβαθμίζει τις εκτιμήσεις για τη ζήτηση πετρελαίου το 2010

ΛΟΝΔΙΝΟ—Η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας ανακοίνωσε σήμερα ότι αναμένει οι καταναλωτές σε παγκόσμια κλίμακα, και με «οδηγό» την Κίνα, να κάψουν περισσότερο αργό πετρέλαιο αυτό το χρόνο έναντι των προηγούμενων εκτιμήσεων καθώς η οικονομική ανάκαμψη βαθαίνει.

Η υπηρεσία με έδρα το Παρίσι προβλέπει η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου να διαμορφωθεί κατά μέσο όρο στα 86,5 εκατ. βαρέλια την ημέρα, που πρόκειται για ανοδική αναθεώρηση κατά 170.000 από την έκθεση του Ιανουαρίου και αύξηση 1,8% από το 2009. Το σύνολο της ετήσιας αύξησης στην κατανάλωση προέρχεται από τις αναδυόμενες αγορές.

Ενισχύοντας τον αισιόδοξο τόνο της έκθεσης, η υπηρεσία ανέφερε ότι η ποσότητα του πετρελαίου που δεν έχει χρησιμοποιηθεί και φυλάσσεται σε δεξαμενές και τάνκερ συνέχισε να μειώνεται τον Ιανουάριο λόγω της αυξημένης ζήτησης και καθώς οι μεγάλοι παραγωγοί όπως η Σαουδική Αραβία διατηρούν τις υφιστάμενες μειώσεις στην παραγωγή.

Ωστόσο η πρόβλεψη της IEA είναι κατά πολύ πιο αισιόδοξη από πολλές άλλες προβλέψεις. Η πρόβλεψη για την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου το 2010 είναι κατά 1,2 εκατ. -1,4 εκατ. βαρέλια την ημέρα υψηλότερη έναντι των όσων εκτιμούν η βασική στατιστική υπηρεσία ενέργειας των ΗΠΑ και ο Οργανισμός Πετρελαιοπαραγωγών Κρατών.

Η ΙΕΑ είναι προσφέρει συμβουλευτικές υπηρεσίες στα περισσότερα πλούσια κράτη, όπως οι ΗΠΑ, ενώ οι αναλυτές υποστηρίζουν ότι ένας από τους ρόλους της είναι να δώσει έμφαση στην ανάγκη οι αγορές πετρελαίου να έχουν αρκετό αργό διαθέσιμο.

Αντιθέτως, ο ΟΠΕΚ είναι συχνά πιο συντηρητικός στις προβλέψεις του για τη ζήτηση, γεγονός που σύμφωνα με τους αναλυτές βοηθά το καρτέλ του πετρελαίου να δικαιολογεί το ότι διατηρεί σε «σφικτά» επίπεδα την παραγωγή με σκοπό της στήριξη των τιμών.


capital.gr

No comments:

Share |