Thursday, February 11, 2010

Η Citigroup προτιμά τις ελληνικές τράπεζες μετά τα «σχέδια διάσωσης»


Η Citigroup προτιμά τις ελληνικές τράπεζες μετά τα «σχέδια διάσωσης»

Άμεση ήταν η αντίδραση της Citigroup στις ανακοινώσεις περί σχεδίου «διάσωσης της Ελλάδος» προχωρώντας σε έκθεση όπου τονίζει την προτίμησή της για αγορές στις ελληνικές τράπεζες, αναβαθμίζοντας παράλληλα τη σύσταση για τη μετοχή της Eurobank [EFGr.AT] .

Ο οίκος επίσης τονίζει ότι η αγορά τραπεζικών μετοχών είναι καταλληλότερη κίνηση σε μια περίοδο «ανακούφισης», όπως χαρακτηρίζει την τρέχουσα.

Πάντως στη σχετική έκθεση για τις τράπεζες, σημειώνεται πως το 2010 θα είναι έτος ύφεσης και ότι τα αποτελέσματα του τέταρτου τριμήνου του 2009 ήταν φτωχά.

Συγκεκριμένα στη φάση «ανακούφισης» της αγοράς, ο οίκος επαναλαμβάνει την προτίμησή του στις ελληνικές μετοχές οι οποίες είναι ιδιαίτερα ελκυστικές, και έχουν χαμηλά Ρ/Ε με βάση τα εκτιμώμενα κέρδη του 2010 και συγκεκριμένα την Εθνική Τράπεζα [NBGr.AT] 7,9 και τις Τράπεζα Κύπρου [BOCr.AT] και Marfin Popular Bank με 6,2.

Για τις υπόλοιπες ελληνικές τράπεζες σημειώνει πως μπορεί να μοιάζουν λιγότερο καλές με βάση τα P/E, αλλά διαθέτουν ελκυστική σχέση τιμής προς ίδια κεφάλαια (P/B) για το 2009 και συγκεκριμένα για την Alpha Bank [ACBr.AT] είναι 0,7 την Eurobank 0,7 και την Πειραιώς 0,6.

Η Citi προχωρά επίσης σε αναβάθμιση της σύστασης για την μετοχή της EFG Eurobank σε «αγορά» από «διακράτηση», διατηρώντας την τιμή στόχο των 8 ευρώ.

Η κατάσταση

Οι αναλυτές της Citi ξεκινώντας από τις δηλώσεις σχετικά με την ελληνική κατάσταση σημειώνουν ότι αν και δεν έχει επιτευχθεί πολιτική συναίνεση στην Ευρώπη για τη διάσωση της Ελλάδας, ωστόσο φαίνεται ότι έχει δημιουργηθεί ένα σχέδιο στήριξης που υποστηρίζει η Γερμανία.

Σύμφωνα με τον οίκο το πακέτο στήριξης μπορεί να είναι ένα δάνειο ή μία εγγύηση μεταξύ των μεγάλων ευρωπαϊκών πιστωτών και της Ελλάδας. Σκοπός είναι να δείξει η χώρα στις αγορές ότι μπορεί να αναχρηματοδοτήσει τις υπάρχουσες υποχρεώσεις οι οποίες ανέρχονται για το διάστημα Απριλίου - Μαρτίου 2010 στα 25 δισ. ευρώ.

Η Citi προσδοκεί ακόμη ότι οι αυστηρές προϋποθέσεις για την επίτευξη των στόχων της δημοσιονομικής προσαρμογής έχουν ήδη ανακοινωθεί. Η βελτίωση της δημόσιας χρηματοδότησης θα βοηθήσεις τις τράπεζες να αντιστρέψουν τις πιέσεις στη ρευστότητας

Βέβαια, η βελτίωση της χρηματοδότησης δε σημαίνει ότι οι ελληνικές τράπεζες θα αποφύγουν τις υψηλότερες σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια ζημιές από τα δάνεια, την μείωση της πιστωτικής επέκτασης και την επιδείνωση των εσόδων το 2010.

Επιπλέον η δημοσιονομική προσαρμογή θα έχει ως αποτέλεσμα την επιβολή μεγαλύτερης φορολογικής επιβάρυνσης από τις τράπεζες. Με βάση τα παραπάνω βλέπει αποδοτικότητα ιδίων κεφαλαίων 8% περίπου το 2010 κατά μέσο όρο, η οποία είναι ακόμα χαμηλότερη αν εξαιρεθεί η Εθνική και οι κυπριακές τράπεζες.

naftemporiki

No comments:

Share |