Thursday, February 11, 2010

Συμφωνία Ε.Ε. για παροχή βοήθειας προς την Ελλάδα


Συμφωνία Ε.Ε. για παροχή βοήθειας προς την Ελλάδα


Την επίτευξη συμφωνίας για την παροχή βοήθειας προς την Ελλάδα προκειμένου να αντιμετωπίσει τα δημοσιονομικά της προβλήματα, ανακοίνωσε σήμερα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Herman Van Rompuy.

Ο πρόεδρος της Ε.Ε. διευκρίνισε ότι η Ελλάδα δεν ζήτησε έκτακτη οικονομική βοήθεια, επανέλαβε ότι η Ε.Ε. στηρίζει τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος ωστόσο τόνισε ότι η Αθήνα ενδεχομένως να χρειαστεί να αναλάβει και επιπλέον μέτρα.

Υπογράμμισε ότι οι χώρες της ζώνης του ευρώ θα βοηθήσουν την Ελλάδα, αν χρειαστεί. "Οι χώρες της Ευρωζώνης θα αναλάβουν αποφασιστική και συντονισμένη δράση αν χρειαστεί για να διασφαλίσουν την οικονομική σταθερότητα στο σύνολο της ζώνης του ευρώ", δήλωσε μιλώντας στους δημοσιογράφους.

Σημείωσε επίσης ότι Ε.Ε. θα συνεχίσει τις διαβουλεύσεις με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για τα επόμενα βήματα.

Κάλεσε παράλληλα την ελληνική κυβέρνηση να εφαρμόσει τα μέτρα για τη μείωση του ελλείμματος "με αποτελεσματικό και αυστηρό τρόπο προκειμένου να μειώσει αποτελεσματικό το δημοσιονομικό έλλειμμα κατά 4% το 2010", αναλαμβάνοντας και πρόσθετα μέτρα αν κάτι τέτοιο καταστεί αναγκαίο.

"Υπάρχει συμφωνία, η προεδρία θα την ανακοινώσει", δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, José Manuel Barroso.

Η Γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel υπογράμμισε ότι η Ελλάδα είναι μέλος της Ε.Ε. και η Ε.Ε. δεν σχεδιάζει να αφήσει την Ελλάδα μόνη της, όπως μεταδίδει το Reuters.

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Gordon Brown διευκρίνισε μιλώντας στο BBC πως οι συζητήσεις για τα δημοσιονομικά προβλήματα της Ελλάδας αφορούν κυρίως τη ζώνη του ευρώ. "Υπάρχει φυσικά διεθνή υποστήριξη... αλλά οι συζητήσεις αυτή τη στιγμή βρίσκονται εντός της ζώνης του ευρώ", δήλωσε ο Brown.

Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας, Alistair Darling δήλωσε ότι είναι "προς το συμφέρον όλων μας" η ομαλή επίλυση των προβλημάτων της Ελλάδας, ενώ κάλεσε την Αθήνα να σεβαστεί τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει.

Στις διαπραγματεύσεις που σφράγισαν τη συμφωνία συμμετείχαν ο Έλληνας πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ο πρόεδρος της Ε.Ε. Van Rompuyκαι ο πρόεδρος της Επιτροπής, Jose Manuel Barroso, οι ηγέτες της Γαλλίας και της Γερμανίας, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Jean-Claude Trichet σύμφωνα με ξένα πρακτορεία.

Στις συνομιλίες συμμετείχαν επίσης ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Jose Luis Rodriguez Zapatero και ο επικεφαλής του Eurogroup, Jean-Claude Juncker.

Προϋποθέσεις για παροχή βοήθειας προς την Ελλάδα

Νωρίτερα αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είχε δηλώσει στο Reuters ότι πιθανό πακέτο οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα θα εξαρτηθεί από την εκπλήρωση των στόχων που έχει θέσει η Αθήνα για τη μείωση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων αυτό το έτος.

"(Πιθανό πακέτο) θα πρέπει να περιλαμβάνει δύο στοιχεία: Η Ελλάδα χρειάζεται να κάνει ό,τι είναι απαραίτητο, κάτι που προβλέπει και την ανάληψη επιπλέον μέτρων, για να διασφαλίσει την υλοποίηση του στόχου για μείωση των ελλειμμάτων αυτό το έτος", δήλωσε ο αξιωματούχος όπως μεταδίδει το Reuters. "Παράλληλα, τα μέλη της ζώνης του ευρώ θα πρέπει να είναι σε ετοιμότητα να προστατέψουν την οικονομική σταθερότητα στο σύνολο της Ευρωζώνης", συμπλήρωσε.

Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Donald Tusk δήλωσε νωρίτερα σήμερα πως η βοήθεια αναμένεται να είναι υπό τη μορφή δανείων. "Θα είναι δάνεια από τα κράτη-μέλη. Αυτό φαίνεται να είναι η καλύτερη λύση", δήλωσε ο Tusk.

Αξιωματούχος της ισπανικής κυβέρνησης δήλωσε στο Reuters ότι οι λεπτομέρειες για το σχέδιο βοήθειας θα οριστικοποιηθούν το αργότερο μέχρι την Τρίτη. Η οικονομική στήριξη θα προέρχεται από τις χώρες της Ε.Ε. ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα αναλάβει την εποπτεία της συνολικής προσπάθειας, επισήμανε ο αξιωματούχος.

Γερμανός ΥΠΕΞ: "Δεν δίνουμε λευκή επιταγή"

Την ικανοποίηση του για την συμφωνία παροχής βοήθειας προς την Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Ένωση εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Guido Westerwelle, ωστόσο επισήμανε ότι η Ελλάδα δεν θα πρέπει να θεωρήσει ότι έχει πάρει "λευκή επιταγή".

"[Η συμφωνία] δεν σημαίνει ότι η Ελλάδα μπορεί να επιλέξει να μην αντιμετωπίσει τα προβλήματα της", δήλωσε ο Westerwelle, επικεφαλής του Ελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος (FDP ) στον κυβερνητικό συνασπισμό της Angela Merkel.

Σημείωσε παράλληλα ότι οι Έλληνες θα πρέπει να στηρίξουν "πρώτοι από όλους" τις σκληρές και πιθανώς επώδυνες μεταρρυθμίσεις.

ΗΠΑ: Θετική εξέλιξη η συμφωνία για την Ελλάδα

Η κυβέρνηση Ομπάμα παρακολουθεί πολύ στενά την κατάσταση που έχει προκύψει με το ελληνικό χρέος και στηρίζει τις προσπάθειες της Ε.Ε. να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, δήλωσε σήμερα η επικεφαλής των Οικονομικών Συμβούλων του Λευκού Οίκου, Christina Romer.

"Παρακολουθούμε από κοντά τις εξελίξεις και πιστεύω ότι υπάρχει η αίσθηση πως σημειώνεται πρόοδος", δήλωσε η Romer μιλώντας στο Reuter.

capital.gr

No comments:

Share |