Wednesday, February 24, 2010

Αδιέξοδο στα καύσιμα


Αδιέξοδο στα καύσιμα


Αγεφύρωτο παραμένει το χάσμα μεταξύ του Υπουργείου Εμπορίου και των πρατηριούχων, με τις μέχρι τώρα προσπάθειες του υπουργού Αντώνη Πασχαλίδη για άνοιγμα των πρατηρίων να πέφτουν στο κενό, ενώ στο χορό της αντιπαράθεσης μπήκαν τώρα και οι εταιρείες καυσίμων, που χαρακτηρίζουν παράνομη την απόφαση της κυβέρνησης και αρνούνται να επωμιστούν την απώλεια εσόδων €200 χιλ. που υπολογίζεται ότι επιφέρει το πλαφόν.

Οι 280 πρατηριούχοι αποφάσισαν τη συνέχιση των απεργιακών τους κινητοποιήσεων μέχρι τη λήξη του 8ήμερου διατάγματος, δηλαδή μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα, όπως δήλωσε ο πρόεδρος του συνδέσμου Στέφανος Στεφάνου, μετά το πέρας των επαρχιακών διασκέψεων όπου αποφασίστηκε η συνέχιση της απεργίας.

Οι πρατηριούχοι υποστηρίζουν ότι το πλαφόν που επέβαλε με διάταγμα ο υπουργός τη Δευτέρα, συνεπάγεται απώλεια εσόδων €200 χιλ. για τους πρατηριούχους και ζητούν να το επωμισθούν οι εταιρείες πετρελαιοειδών, από τις οποίες προμηθεύονται καύσιμα σε χονδρικές τιμές.

Το πρωί ο υπουργός είχε ζητήσει από τις εταιρείες να επωμιστούν το μισό του πιο πάνω κόστους, κάτι όμως που απέρριψαν

Οι εταιρείες, όμως, μετά από διαδοχικές συναντήσεις που είχαν το πρωί με τον κ. Πασχαλίδη, χαρακτηρίζοντας μάλιστα παράνομη την επιβολή οροφής στις τιμές λιανικής πώλησης των καυσίμων διότι δεν συνάδει με τις πρόνοιες της νομοθεσίας.

Ο διευθύνων σύμβουλος των Ελληνικών Πετρελαίων στην Κύπρο, Άκης Πηγασίου, σε δηλώσεις του επεσήμανε ότι δεν δικαιολογείται η έκδοση πλαφόν διότι το πλαφόν μόλις που ξεπερνά το ένα σεντ, ενώ σύμφωνα με τη νομοθεσία θα πρέπει οι πρατηριούχοι να έχουν μεγάλες αυξήσεις στις τιμές τους για να δικαιολογείται η επιβολή του.

«Διαφωνούμε κάθετα με την επιβολή του πλαφόν το οποίο θεωρούμε παράνομο. Άρα πως θα επωμισθούμε το κόστος του;», ανέφερε ο κ. Πηγασίου.

Υπεραμυνόμενος των θέσεων του έφερε ως παράδειγμα τις τιμές των καυσίμων στην Ελλάδα υποδεικνύοντας ότι οι τιμές στην Κύπρο πριν τρεις ημέρες, ήταν κατά 2 σεντ φθηνότερες πριν από την επιβολή των φόρων, ενώ μετά τους φόρους ήταν πιο φθηνές από όλη την Ευρώπη, διερωτούμενος πως δικαιολογείται η επιβολή πλαφόν.

Ο κ. Πηγασίου είπε επίσης ότι με την νέα παραλαβή καυσίμων οι τιμές θα είναι πιο ψηλές αποφεύγοντας εντούτοις να αναφέρει το ύψος.

Δικαιολογώντας στη συνέχεια τη μη μείωση της χονδρικής τιμής των καυσίμων εδώ και ένα μήνα παρά τη μείωση διεθνώς εξήγησε ότι αυτό οφείλεται στο ότι τον Ιανουάριο δεν είχαν το πλήρες κόστος της αναπροσαρμογής από τις αγωγές τους και επειδή το ποσοστό της μείωσης είχε καλυφθεί σε μεγάλο βαθμό από τη συναλλαγματική διαφορά μεταξύ του δολαρίου και ευρώ.

Είπε ότι ήταν η χειρότερη στιγμή για επιβολή πλαφόν και κάλεσε τον υπουργό να δώσει τα στοιχεία με βάση των οποίων ελήφθη η απόφαση για το πλαφόν.

Στο μεταξύ όπως σημείωσε ο πρόεδρος του συνδέσμου πρατηριούχων από τα 45 πρατήρια που παρέμεναν ανοικτά από την περασμένη Δευτέρα σήμερα μόνο 30 είναι ανοικτά σε όλη την Κύπρο με τον κίνδυνο να κλείσουν όλα μέχρι τη λήξη του πλαφόν.

Ο κ. Στεφάνου επανέλαβε επίσης ότι είναι έτοιμοι να προσέλθουν σε διάλογο με τον υπουργό Εμπορίου αρκεί να αποσύρει το διάταγμα και αμέσως να αποσύρουν και οι ίδιοι τα απεργιακά μέτρα.

Οι δύο πλευρές αναμένεται να έχουν νέα ευκαιρία να συζητήσουν το θέμα σε αυριανή έκτακτη συνεδρία της Επιτροπής Εμπορίου.

source: stockwatch.com.cy

No comments:

Share |