Wednesday, February 24, 2010

Ακριβότερα και από τις Βρυξέλλες τα γραφεία στην Αθήνα!

Ακριβότερα και από τις Βρυξέλλες τα γραφεία στην Αθήνα!



Μπορεί τα μισθώματα και οι αποδόσεις των γραφειακών χώρων να υποχωρούν σημαντικά στη χώρα μας όπως και διεθνώς, η Αθήνα όμως συγκαταλέγεται μεταξύ των 20 πιο ακριβών πρωτευουσών του κόσμου στη συγκεκριμένη αγορά.

Όπως προκύπτει από πρόσφατη έρευνα της Cushman & Wakefield για τις γραφειακές εγκαταστάσεις, η Αθήνα καταλαμβάνει την 18η θέση στην κατάταξη των διεθνών πρωτευουσών με βάση το ύψος του μισθώματος ανά τετραγωνικό μέτρο.

Συγκεκριμένα, στην περιοχή του Συντάγματος το ενοίκιο διαμορφώνεται στα 504 ευρώ ανά τ.μ. σε ετήσια βάση, με την ενοικίαση γραφειακού χώρου να κοστίζει ακριβότερα στην ελληνική πρωτεύουσα, συγκριτικά με το Όσλο (495 ευρώ / τ.μ.), την Φρανκφούρτη (486 ευρώ / τ.μ.), το Άμστερνταμ (471 ευρώ / τ.μ.), τις Βρυξέλλες (410 ευρώ / τ.μ.), την Κοπεγχάγη (398 ευρώ /τ.μ.), την Κωνσταντινούπολη (369 ευρώ / τ.μ.) και το Ελσίνκι (300 ευρώ / τ.μ.).

Στην πρώτη δεκάδα των ακριβότερων χώρων, σύμφωνα με το ύψος του ετήσιου μισθώματος ανήκει το γειτονικό Μιλάνο (667 ευρώ / τ.μ.), ενώ τις τέσσερις πρώτες θέσεις κατέχουν το Τόκιο (1.441 ευρώ / τ.μ) το Λονδίνο (1.220 ευρώ / τ.μ.), το Χονγκ Κονγκ (1.207 ευρώ / τ.μ.) και το Ντουμπάι (899 ευρώ /τ.μ.).

Μισθώματα

Όπως επισημαίνεται στην σχετική έκθεση, οι σημαντικότερες αγορές γραφείων υποφέρουν από σημαντική μείωση της ζήτησης για γραφειακούς χώρους, με αποτέλεσμα να σημειώνεται η μεγαλύτερη πτώση στα ενοίκια από το 2003. Εκτιμάται ότι τα μισθώματα αναμένεται να φτάσουν στο χαμηλότερο σημείο στα μέσα του 2010 και να καταγράψουν συγκρατημένη ανάκαμψη στο δεύτερο μισό.

Όσον αφορά την Ευρωζώνη, οι μεγαλύτερες ποσοστιαίες πτώσεις μισθωμάτων καταγράφηκαν στο Κίεβο (50%), στο Δουβλίνο (38%), στο West End του Λονδίνου (25%) και στο κέντρο της Βαρσοβίας (24%).

Στην Αθήνα ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης των μισθωμάτων είναι αρνητικός σε ποσοστό 3% με τις τάσεις να προβλέπεται ότι θα ακολουθήσουν πτωτικό ρυθμό. “Η έλλειψη γραφειακών εγκαταστάσεων πρώτης κατηγορίας οδήγησε στην αύξηση των επιπέδων των ενοικίων σε ετήσιο επίπεδο παρά την εγχώρια και διεθνή δυσμενή οικονομική συγκυρία. Οι μισθωτές όμως, εξαιτίας της κρίσης επιζητούν εξορθολογισμένες τιμές” επισημαίνει η C&W.

Από την πλευρά της, η διευθύνουσα σύμβουλος της Cushman & Wakefield σημειώνει ότι “τα ενοίκια στα γραφεία υψηλής ποιότητας στην Αθήνα κατέγραψαν πτώση 5 έως 10% συναρτήσει της περιοχής, ενώ σε δεύτερης και τρίτης ποιότητας γραφεία σημειώθηκαν πτώσεις από 10 έως και 20%”.

Όπως εξηγεί, η μικρή πτώση στα μισθώματα των γραφείων στην Ελλάδα, σε σχέση με άλλες αγορές, οφείλεται στην έλλειψη χώρων διεθνών προδιαγραφών, με αποτέλεσμα η υπάρχουσα διαθεσιμότητα να απορροφάται από τη ζήτηση.

“Είναι γεγονός ότι η πλειονότητα της ζήτησης σήμερα σχετίζεται με την επιδίωξη των χρηστών για μείωση κόστους, ενώ οι αναδιαπραγματεύσεις ενοικίων είναι πολύ συχνό φαινόμενο” σημειώνει. Εκτιμά δε ότι δεδομένης της κατάστασης της ελληνικής οικονομίας, οι προβλέψεις για το 2010 δεν μπορούν εύκολα να πραγματοποιηθούν, ενώ το πιθανότερο είναι να υπάρξει στάση αναμονής από τους χρήστες γραφείων και περαιτέρω συγκρατήσεις των ενοικίων.

Αρνητικός ρυθμός

Μία άλλη επίσης, έρευνα της Savills καταδεικνύει ότι ο ρυθμός αύξησης μέσων μισθωμάτων για ακίνητα γραφείων πρώτης κατηγορίας είναι αρνητικός, ενώ το ενοίκιο για α΄ κατηγορίας ακίνητο:

-στο Σύνταγμα και τη Β. Σοφίας παραμένει στα ίδια επίπεδα από το 2005, ήτοι περίπου στα 27 ευρώ / τ.μ. τον μήνα

-στην Λ. Κηφισίας παρέμεινε σταθερό τη διετία 2008-2009, άνω των 20 ευρώ / τ.μ. τον μήνα και

-στην Λ. Συγγρού δεν έχει διαφοροποιηθεί το διάστημα 2008-2009, διαμορφούμενο περίπου στα 17 ευρώ

Όπως τέλος, αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, το 2010 αναμένεται ο όγκος των νέων κτηρίων γραφείων που θα κατασκευαστεί να είναι πολύ μικρός, ενώ το ενδιαφέρον επικεντρώνεται σε όσα έχουν προμισθωθεί.


source: capital.gr

No comments:

Share |