Wednesday, February 24, 2010

Στο 10% ήδη οι επισφάλειες στις επιχειρήσεις


Στο 10% ήδη οι επισφάλειες στις επιχειρήσεις


Για μεσοπρόθεσμη έως μακροπρόθεσμη ύφεση που θα οδηγήσει σε εξαφάνιση μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων μέσα στο 2010, κάνουν λόγο στελέχη της επιχειρηματικής πίστης τραπεζών.

Επισημαίνοντας ότι πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις βρίσκονται στην κόψη του ξυραφιού, τα ίδια στελέχη αναφέρουν ότι οι επισφάλειες στα δάνεια προς τις επιχειρήσεις αυτές κινούνται ήδη στο 10% και η «αισιόδοξη» πρόβλεψη είναι ότι θα αυξηθούν κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες.

Με αποκλειστικό κριτήριο πλέον τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων, οι τράπεζες δηλώνουν έτοιμες να στηρίξουν καλές επιχειρήσεις, καθώς προβλέπουν για φέτος πτώση του τζίρου που θα κινηθεί στο 20% και παράλληλα αδυναμία να ληφθούν αναπτυξιακά μέτρα λόγω του δημοσιονομικού κόστους. Σημειώνεται ότι σε επιδεινούμενη κατάσταση βρίσκονται επιχειρηματικοί τομείς όπως ο κατασκευαστικός ή ο τομέας αυτοκινήτου που έχει υπερδανειστεί τα προηγούμενα χρόνια.

Η προοπτική μεγάλης πτώσης του τζίρου οδηγεί νομοτελειακά φέτος σε «βίαιη εκκαθάριση» του αριθμού των επιχειρήσεων με μαζικά λουκέτα και κατακόρυφη αύξηση της ανεργίας.

Το πρόβλημα είναι δραματικό για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, ενώ καλύτερη τύχη έχουν μεγαλύτερες επιχειρήσεις στις οποίες οι τράπεζες συνεχίζουν τη χρηματοδότηση και τις διευκολύνσεις. Στις επιχειρήσεις αυτές το συνολικό τελικό επιτόκιο χρηματοδότησης κινείται στο 4,5% - 5%, δύο μονάδες υψηλότερο από τα τέλη του 2009, ενώ η συνήθης διευκόλυνση της μη καταβολής χρεολυτικών δόσεων έχει επεκταθεί ακόμα και στα 2 χρόνια.

Στις μικρές επιχειρήσεις τα πράγματα εξελίσσονται διαφορετικά, αφού το επιτόκιο δανεισμού ξεκινά από το 6,5% για καλές επιχειρήσεις και ανεβαίνει αναλόγως του βαθμού φερεγγυότητας του πελάτη, τη στιγμή που μέχρι τα τέλη του 2009 μια καλή μικρή επιχείρηση δανειζόταν με euribor και spread δύο μονάδων βάσης. Σημειώνεται ότι για να δοθούν δάνεια σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι τράπεζες πρέπει να τα θεωρούν εξασφαλισμένα.

Επιπλέον, όπως αναφέρουν στελέχη τραπεζών στο χώρο των δανειοδοτήσεων προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις, σημαντικά έχει περιοριστεί η ανακύκλωση αλληλόχρεων λογαριασμών, καθώς και η χρήση των ορίων πιστοδότησης. Η μείωση αυτή κινείται σήμερα στο 10% - 15% σε σχέση με το προηγούμενο εξάμηνο και στο 30% τους τελευταίους δεκαπέντε μήνες.

Τα ίδια στελέχη αναφέρουν ότι εκτός συστήματος έχει τεθεί και ένα μεγάλο μέρος των επιταγών ευκολίας που χρησιμοποιούνταν το προηγούμενο διάστημα. Ολόκληρα κυκλώματα είχαν στηθεί για τη διακίνηση των επιταγών αυτών, οι οποίες χρησιμοποιούνταν ως μη εμπορικές πράξεις με στόχο να διευκολύνουν τη ρευστότητα του πιστούχου.

source: capital.gr

No comments:

Share |