Wednesday, February 24, 2010

Στα 3,5 δισ. ευρώ το πακέτο των νέων μέτρων


Στα 3,5 δισ. ευρώ το πακέτο των νέων μέτρων


Χέρι χέρι με τους επιτηρητές Κομισιόν, ΕΚΤ και ΔΝΤ γράφονται τα έκτακτα μέτρα τα οποία θα ανακοινώσει η κυβέρνηση μετά την επίσκεψη του αρμοδίου κοινοτικού επιτρόπου Ολι Ρεν εντός του προσεχούς δεκαήμερου.

Το «ξεσκόνισμα» των στατιστικών και δημοσιονομικών στοιχείων ξεκίνησε χθες εντατικά στο υπουργείο Οικονομικών με το 12μελές κλιμάκιο να αντιπαραβάλλει αυτή τη φορά τα ελληνικά δεδομένα με τις εκτιμήσεις Κομισιόν και Eurostat, πρακτική που ακολουθείται για πρώτη φορά καθώς έως τώρα οι διάφοροι έξωθεν ελεγκτές περιορίζονταν στη συλλογή στοιχείων.

Αυτή τη φορά όμως, ήρθαν με συγκεκριμένες εκτιμήσεις για την πορεία εσόδων και δαπανών που στηρίζονται στα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί μέχρι σήμερα αλλά και στις δυσοίωνες εκτιμήσεις της Κομισιόν για ύφεση της ελληνικής οικονομίας σε ποσοστό 1,5%-2% (την Πέμπτη οι εκτιμήσεις με τις Interim forecasts).

Η βουτιά στην ύφεση που προβλέπει η ΕΕ, φέρνει κυριολεκτικά τα πάνω κάτω στις προβλέψεις εξέλιξης ελλείμματος και χρέους καθώς τα συγκεκριμένα μεγέθη και οι στόχοι έχουν προσδιοριστεί με εκτίμηση συρρίκνωσης της οικονομίας κατά μόλις 0,3%.

Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες, Βρυξέλλες και ΔΝΤ απαιτούν πρόσθετα μέτρα 1,5% του ΑΕΠ ή περίπου 3,5 δισ. ευρώ με «αιματηρές» περικοπές δαπανών και νέες αυξήσεις φόρων.


Η κυβέρνηση προσανατολίζεται σε αύξηση του ΦΠΑ κατά 2 μονάδες με τα προσδοκώμενα έσοδα να υπολογίζονται σε 1,5 δισ. ευρώ λόγω της ύφεσης (σε καιρούς ανάπτυξης κάθε μονάδα αύξησης ΦΠΑ φέρνει έσοδα 1 δισ. ευρώ) και σε νέα αύξηση της φορολογίας στα καύσιμα η οποία ακόμα και αν είναι ισόποση με την τελευταία στέλνοντας την τιμή της αμόλυβδης σε επίπεδα άνω του 1,40 ευρώ ανά λίτρο, θα εισφέρει άλλα 900 εκατ. ευρώ.

Έτσι, ο λογαριασμός ανεβαίνει στα 2,4 δισ. ευρώ και αναζητούνται άλλα 1,1 δισ. ευρώ που θα πρέπει να προέλθουν από αύξηση των φόρων πολυτελείας (κυρίως αυτοκίνητα αλλά και νέες αυξήσεις στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης σε τσιγάρα και ποτά) και από περικοπές δαπανών. Στο μέτωπο των δαπανών έρχονται και οι μεγάλες δυσκολίες.

Οι Βρυξέλλες επιμένουν στην περικοπή του 14ου μισθού, τον οποίο επιθυμεί να διασώσει η κυβέρνηση κάνοντας όμως ισόποσες εξοικονομήσεις από το κονδύλι των δημοσίων δαπανών για αποδοχές.

Η εντολή έχει δοθεί ήδη στο Γενικό Λογιστήριο για ασκήσεις επί χάρτου με αντικείμενο την πρόσθετη περικοπή επιδομάτων και συναφών πρόσθετων αμοιβών με αντικείμενο την εξοικονόμηση ποσού κοντά στα 600 εκατ. ευρώ. Πρακτικά με τον τρόπο αυτό και εφόσον έχει ήδη προηγηθεί περικοπή επιδομάτων 10% για όλους, ο 14ος μισθός έχει «φαγωθεί» αλλά οι απώλειες θα έχουν επιμεριστεί στη διάρκεια του δωδεκάμηνου.

Αφού τα μέτρα συμφωνηθούν μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια μεταξύ Αθηνών -Βρυξελλών και Φρανκφούρτης και με το ΔΝΤ να εποπτεύει, ο επίτροπος επί των οικονομικών υποθέσεων Ο. Ρεν θα επισκεφθεί την Αθήνα η οποία με αντάλλαγμα ένα σαφές σχέδιο οικονομικής στήριξης της χώρας θα ανακοινώσει τη δέσμη των πρόσθετων μέτρων.

Το βασικό σενάριο προβλέπει υλοποίηση όλου του σχεδίου έως τις 9 Μαρτίου, οπότε θα συνεδριάσει το Κολέγιο των Επιτρόπων για να ανοίξει τα χαρτιά των ισχυρών της ευρωζώνης για την μορφή του εργαλείου οικονομικής στήριξης της Ελλάδας.

source: euro2day.gr

No comments:

Share |