Wednesday, February 24, 2010

Πάνω από 1 τρισ. ευρώ ζητούν οι τράπεζες

Πάνω από 1 τρισ. ευρώ ζητούν οι τράπεζες

Προετοιμαστείτε για τα δύσκολα που έρχονται, συμβουλεύει τις τράπεζες η Morgan Stanley καθώς η νομισματική σύσφιξη άρχισε στις ΗΠΑ και την Κίνα, και δημιουργεί ήδη τεράστια προβλήματα στην Ευρώπη. Επιπλέον ο ανταγωνισμός για εύρεση κεφαλαίων είναι τεράστιος, καθώς οι κυβερνήσεις βγαίνουν και αυτές στο κυνήγι χρηματοδότησης από τις αγορές.
Περίπου 560 δις. ευρώ ομόλογα τραπεζών της ευρωζώνης ωριμάζουν φέτος και άλλα 540 δισ. ευρώ το 2011. Με λίγα λόγία, σύμφωνα με τον διεθνή οίκο, μέσα σε λιγότερο από δύο χρόνια, η επαναχρηματοδότηση των μακροπρόθεσμων υποχρεώσεων των τραπεζών ( debt rollover ) θα ξεπεράσει το 1 τρισ. ευρώ, την στιγμή που οι κυβερνήσεις προχωρούν επίσης σε ένα τεράστιο κύμα έκδοσης νέων ομολόγων. Μόνο φέτος, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, πρέπει να αντλήσουν 1,6 τρισ. ευρώ, μέσω της αγοράς ομολόγων.

Αυτό σημαίνει ένα μόνο πράγμα. Πως τα κρατικά ομόλογα θα ρουφήξουν το μεγαλύτερο μέρος των διαθέσιμων κεφαλαίων στην αγορά και οι τράπεζες θα βρεθουν σε ευθύ ανταγωνισμό με τις επίσης διψασμένες για χρήμα κυβερνήσεις, και μάλιστα με πολύ υψηλότερο κόστος.

source: reporter.gr

No comments:

Share |