Wednesday, February 24, 2010

Πρόταση νόμου για καύσιμα


Πρόταση νόμου για καύσιμα


Πρόταση νόμου που θα επιτρέπει στον υπουργό Εμπορίου να εκδίδει διάταγμα καθορισμού των χονδρικών - και όχι μόνο των λιανικών – τιμών καυσίμων θα κατατεθεί αύριο στη βουλή. Η πρόταση αποσκοπεί στη ρύθμιση των τιμών πώλησης καυσίμων από τις εταιρείες πετρελαιοειδών στους πρατηριούχους.

Η βουλή θα αναλάβει παράλληλα ρόλο πυροσβέστη αύριο στην κόντρα των πρατηριούχων πώλησης καυσίμων με τον υπουργό Εμπορίου, καλώντας τις δύο πλευρές να βρεθούν σε έκτακτη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εμπορίου, που θα εξετάσει αύριο το θέμα της έκδοσης διαταγμάτων για πλαφόν στις λιανικές τιμές των πετρελαιοειδών καθώς και την κατάσταση που δημιουργήθηκε από την απεργία των πρατηριούχων πώλησης καυσίμων.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Εμπορίου της βουλής, Λευτέρης Χριστοφόρου, τόνισε ότι στόχος της αυριανής συνεδρίας είναι να βρεθεί η κατάλληλη λύση η οποία θα αποβεί προς όφελος των καταναλωτών.

Ο κ. Χριστοφόρου πρόσθεσε ότι «δεν είναι η ώρα όπου οι καταναλωτές και πάλι θα κληθούν να πληρώσουν το τίμημα των οποιοδήποτε καταστάσεων, ούτε η ώρα που σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης η αγορά να καταβάλει τεράστιο κόστος για ενέργειες που έγιναν και γίνονταν όσον αφορά τα καύσιμα».

Παράλληλα απαίτησε για άλλη μια φορά να προστατευθούν οι κύπριοι καταναλωτές, συμπληρώνοντας ότι «διακηρύξαμε και διαμηνύσαμε πολλές φορές στον υπουργό Εμπορίου εδώ και δύο χρόνια να καταθέσει όσες νομοθεσίες θέλει που να στρέφονται για τη θωράκιση και προστασία του καταναλωτή από την κερδοσκοπία και την αισχροκέρδεια».

Αναφερόμενος στην κατάθεση της πρότασης νόμου για καθορισμό των χονδρικών τιμών των πετρελαιοειδών, ο ΔΗΣΥ, είπε ο πρόεδρος της Επιτροπής Εμπορίου, υποστηρίζει ένθερμα κάθε ρύθμιση που θα προστατεύει τα δικαιώματα του καταναλωτή. «Είμαστε έτοιμοι», σημείωσε, «να υποστηρίξουμε οποιαδήποτε πρόταση, φτάνει να είναι προς όφελος του καταναλωτή».

Κατά την αυριανή συνεδρία της αρμόδιας Επιτροπής, ο Λευτέρης Χριστοφόρου ανέφερε ότι θα θέσει θέμα για τη δημιουργία ανεξάρτητου θεσμού του Επιτρόπου Καταναλωτή, «όχι μόνο για το θέμα των καυσίμων», είπε, «αλλά και για πολλά βασικά αγαθά που παραμέλησε το κράτος με αποτέλεσμα οι τιμές να αυξηθούν και η Κύπρος σύμφωνα με διεθνείς μελέτες να κατατάσσεται πολύ ψηλά στο δείκτη της ακρίβειας».

Από πλευράς της ΕΔΕΚ ο βουλευτής Γιώργος Βαρνάβα, ο οποίος θα καταθέσει αύριο την πρόταση νόμου στην ολομέλεια, ανέφερε ότι στόχος της ρύθμισης που ζητά είναι η τροποποίηση της νομοθεσίας η οποία «θα δίνει το δικαίωμα στον υπουργό Εμπορίου για έκδοση διατάγματος ώστε αντί να έχει το δικαίωμα έκδοσης μόνο για τις λιανικές τιμές πώλησης, να του δίνεται παράλληλα δικαίωμα να εκδίδει και διάταγμα και για τις χονδρικές τιμές των καυσίμων». Δηλαδή, όπως εξήγησε, «θα μπορεί να επιβάλλει και διάταγμα καθορισμού και των ψηλότερων χονδρικών τιμών και στις εταιρείες εισαγωγής πετρελαιοειδών».

Την ίδια ώρα απηύθυνε έκκληση στους πρατηριούχους να κάνουν δεύτερες σκέψεις και να αναστείλουν τα απεργιακά τους μέτρα, ενώ κάλεσε και τις εταιρείες εισαγωγής πετρελαιοειδών να προμηθεύσουν άμεσα τα πρατήρια με καύσιμα με τις πιο χαμηλές τιμές. Προειδοποίησε μάλιστα «εάν και εφόσον δεν αρθούν τα απεργιακά μέτρα, τότε οι επιπτώσεις στην οικονομία του τόπου θα είναι τεράστιες και αλυσιδωτές», επισημαίνοντας ότι «δεν είναι σωστό σε περίοδο κρίσης να επιβαρύνεται επιπλέον η οικονομία του τόπου».

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Αριστοφάνης Γεωργίου, τόνισε ότι την κύρια ευθύνη για την κατάσταση που δημιουργείται γύρω από τα καύσιμα και τα υπερκέρδη που κάνουν, τη φέρουν οι εταιρείες εισαγωγής και διάθεσης πετρελαιοειδών.

Η προσοχή όλων μας, τόνισε, «θα πρέπει να στραφεί σε αυτή την κατεύθυνση που είναι η κύρια αιτία και πηγή πρόκλησης σοβαρών προβλημάτων με τις αυξημένες τιμές στην αγορά και έχουν αλυσιδωτές επιπτώσεις στην οικονομία του τόπου».

source: stockwatch.com.cy

No comments:

Share |