Friday, January 15, 2010

Κλειστή η πόρτα για ξένες τράπεζες

Κλειστή η πόρτα για ξένες τράπεζες



Φρένο βάζει η κυπριακή Κεντρική Τράπεζα σε αδειοδοτήσεις τραπεζών από χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, επικαλούμενη τη διεθνή χρηματοοικονομική κρίση. Το υλικό που κατατέθηκε στο Ανώτατο Δικαστήριο με την προσφυγή της τράπεζας του Μαυροβουνίου Atlasmont, κατά της απόφασης της ΚΤ να μην εξετάσει την αίτησή της, αναδεικνύει τη διστακτικότητα της εποπτικής αρχής να ανοίξει την πόρτα του εγχώριου τραπεζικού συστήματος σε τράπεζες από τρίτες χώρες.

Όπως έγραψε χθες η StockWatch, η Atlasmont, που διαθέτει γραφείο αντιπροσωπείας στη Λεμεσό, αιτήθηκε τον περασμένο Μάιο τη χορήγηση άδειας για λειτουργία υποκαταστήματος που θα της επέτρεπε να ασκήσει τραπεζικές εργασίες στο νησί. Τον Ιούνιο η ΚΤ έκλεισε την πόρτα στην τράπεζα του Μαυροβουνίου αναφέροντας ότι δεν εξετάζει τραπεζικές άδειες.

Στην απάντηση της στη ξένη τράπεζα, που δημοσιεύει αυτούσια σήμερα η StockWatch, το τμήμα εποπτείας της κυπριακής εποπτικής αρχής εξηγεί ότι «η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου, μετά από προσεκτική αξιολόγηση της συνεχιζόμενης διεθνούς χρηματοοικονομικής κρίσης, έχει αποφασίσει να μην προχωρήσει, προς το παρόν, με την εξέταση αιτήσεων για τραπεζικές άδειες».

Γνώστες του θέματος υποστηρίζουν ότι η περίπτωση της Atlasmont δεν είναι η μόνη και ότι η ΚΤ απέρριψε γραπτώς ή προφορικώς τις αιτήσεις και άλλων τραπεζών από τρίτες χώρες. Η ίδια η ΚΤ, στην οποία τέθηκαν οι συγκεκριμένες πληροφορίες, δεν θέλησε να τις σχολιάσει.

Στην Κύπρο λειτουργούν σήμερα με υποκαταστήματα δεκαεπτά τράπεζες από χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τα τελευταία τρία χρόνια η ΚΤ παραχώρησε άδεια σε μόνο μία τράπεζα από τρίτη χώρα.

Σχολιάζοντας τη στάση που διατηρεί η ΚΤ στο θέμα των αδειοδοτήσεων ξένων τραπεζών, κάποιοι υποστηρίζουν ότι αντιβαίνει το δεδηλωμένο στόχο της πολιτείας να καταστήσει την Κύπρο κέντρο παροχής διεθνών χρηματοοικονομικών υπηρεσιών.

«Χρειάζεται περισσότερη ώθηση της Κύπρου ως χρηματοοικονομικού κέντρου», αναφέρει ο δικηγόρος της Atlasmont, Αντώνης Παπαντωνίου. Εκτιμά ότι λόγω της οικονομικής κρίσης ίσως η Κύπρος να έπρεπε να ήταν πιο ανοικτή σε ξένες τράπεζες, που προσφέρουν θέσεις εργασίας και επενδυτικά κεφάλαια.

stockwatch.com.cy

No comments:

Share |