Friday, January 15, 2010

DB: Βλέπει αύξηση των θέσεων εργασίας και άνοδο των μετοχών


DB: Βλέπει αύξηση των θέσεων εργασίας και άνοδο των μετοχών


Η αμερικάνικη ομάδα της Deutsche Bank είναι πιο αισιόδοξη σε σχέση με τους περισσότερους στρατηγικούς αναλυτές επενδύσεων, και βλέπει μεγάλη πιθανότητα για μια σημαντική περαιτέρω άνοδο των αμερικάνικων μετοχών εν μέσω οικονομικής ανάκαμψης που θα είναι σε θέση να δημιουργήσει νέες θέσεις απασχόλησης και να μειώσει την ανεργία.

Η έλλειψη ουσιαστικής αύξησης των εταιρικών κερδών μετά τις δύο προηγούμενες περιόδους ύφεσης, οι οποίες τελείωσαν το 1993 και το 2001, σήμαιναν πως δεν υπήρχε μεγάλη ανάγκη για την πρόσληψη νέων εργαζομένων, δήλωσε ο Joseph LaVorgna, επικεφαλής οικονομολόγος της Deutsche Bank στις ΗΠΑ, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης στις 13 Ιανουαρίου των μέσων ενημέρωσης στη Νέα Υόρκη σχετικά με τις προοπτικές για τις αγορές των ΗΠΑ το 2010. Αυτό που είναι διαφορετικό, είπε, είναι ότι στα τέλη του 2009, οι εταιρείες των ΗΠΑ είχαν μεγάλη ανάκαμψη των κερδών, η οποία "παρέχει την πρώτη ύλη για την ανάπτυξη".

Ο LaVorgna αναμένει ότι η ανάπτυξη θα προέρχεται κυρίως από την αύξηση της ζήτησης των καταναλωτών για τα διαρκή προϊόντα, όπως αυτοκίνητα και σπίτια, καθώς και από την ανοικοδόμηση αποθεμάτων παραγωγής που παραμένουν σε σχεδόν μηδενικά επίπεδα. Η οικονομία των ΗΠΑ έχασε τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες σε αύξηση του ακαθάριστου εθνικού προϊόντος από τη μείωση των αποθεμάτων μόνο το 2009, είπε. Μια επέκταση στον μεταποιητικό τομέα θα προσφέρει περισσότερες θέσεις εργασίας ξεκινώντας από φέτος, βοηθώντας την πυροδότηση μιας απότομης κυκλικής ανάκαμψης, αν και οι πιο μακροπρόθεσμες εξελίξεις εξακολουθούν να τείνουν προς μια συρρίκνωση του μεταποιητικού τομέα στις ΗΠΑ, πρόσθεσε.

LaVorgna: Η αύξηση του ΑΕΠ κατά 4% φαίνεται χαμηλή

Οι προσλήψεις προσωρινά απασχολουμένων εργαζομένων αυξήθηκαν κατά 52.000 το Νοέμβριο, σημειώνοντας άνοδο για τέσσερις συνεχόμενους μήνες, ενώ ο τετραμηνιαίος ρυθμός προσλήψεων ήταν ο ταχύτερος από τον Ιανουάριο του 2000, σημείωσε ο LaVorgna σε μια οικονομική στρατηγική έκθεση που δημοσιεύθηκε στις 11 Δεκέμβρη. Η τάση στις προσλήψεις προσωρινά απασχολούμενων τείνει να είναι μια "εξαιρετική σημαντική ένδειξη για τη ζήτηση εργασίας", ανέφερε η έκθεση. H Deutsche Bank προβλέπει πως το ποσοστό ανεργίας θα μειωθεί από 10% σε 9% μέχρι το τέλος του 2010, σύμφωνα με την έκθεση. Οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις οικονομολόγων από δημοσκόπηση του Bloomberg τοποθετούν το ποσοστό των ανέργων στο 10% για το 2010.

Ο LaVorgna θεωρεί πλέον πως οι πρόσφατες προβλέψεις του για αύξηση του ΑΕΠ για το 2010 κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες θα είναι χαμηλές και πιστεύει ότι η οικονομία έχει μια πιθανότητα να αναπτυχθεί κάπου μεταξύ 4% και 6%, που είναι το μέσο ποσοστό των 12 μηνών πριν από περιόδους ύφεσης. Οι μέσες εκτιμήσεις οικονομολόγων που ρωτήθηκαν από το Bloomberg τοποθετούν την αύξηση του ΑΕΠ στο 2,6% για το έτος.

Ο Binky Chadha, επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής μετοχών της Deutsche Bank, αναμένει πως ο Standard & Poors 500 στο τέλος του χρόνου θα βρίσκεται στις 1.325 μονάδες, 16% υψηλότερα από τις 1.143 που βρίσκονταν νωρίς το απόγευμα της 13 Ιανουαρίου. Παραδέχεται ότι η άποψή του ακούγεται bullish δεδομένης της ανόδου 70% από τα χαμηλά της αγοράς τον περασμένο Μάρτιο, αλλά λέει ότι βασίζεται στη διόρθωση που αναμένει από τη τεράστια υπέρβαση στην καθίζηση που λέει πως χαρακτήρισε τη χρηματοπιστωτική κρίση.

Chadha: Οι μετοχές είναι underweighted

Η αγορά σήμερα βάζει ένα πολλαπλάσιο του 14 για τα αναμενόμενα κέρδη από τον S&P 500, σε σύγκριση με το πολλαπλάσιο του οχτώ το Μάρτη του 2009, ενώ ο Chadha θεωρεί πως η δίκαιη αξία του δείκτη είναι στα περίπου 16,5 φορές τα κέρδη. "Η αγορά εξακολουθεί να μην τιμολογεί την ανάκαμψη. Χρειαζόμαστε ομαλοποιημένα κέρδη των $ 87.50 [ανά μετοχή για τον S&P 500] για να τιμολογήσουμε την ανάκαμψη,” λέει.

Ακόμη και με το χρηματιστήριο 70% πάνω από τα χαμηλά του, οι επενδυτές παραμένουν περίπου 20% underweight στις τοποθετήσεις τους στις μετοχές, σύμφωνα με τον Chadha. Αυτό αποτελεί καλό οιωνό για μια περαιτέρω άνοδο στις τιμές των μετοχών και είναι λόγος για τον οποίο η αγορά είναι τόσο ανθεκτική στην αντιμετώπιση των αρνητικών οικονομικών ειδήσεων, λέει.

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την ανάκαμψη των ΗΠΑ βρίσκεται στις αβεβαιότητες σχετικά με την κυβερνητική πολιτική, από το δυνητικό κόστος της καθολικής κάλυψης για την υγειονομική περίθαλψη και τη πιθανότητα των αυστηρότερων χρηματοοικονομικών κανονισμών για την προτεινόμενη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα από τη βιομηχανία των ΗΠΑ, λέει ο Chadha.

"Το κανονιστικό καθεστώς πρέπει να καθοριστεί έτσι ώστε οι τράπεζες να αισθάνονται άνετα στο να αρχίσουν να χορηγούν δάνεια και πάλι", λέει. "Αυτή τη στιγμή, δεν ξέρουν πόσα κεφάλαια θα πρέπει να διαθέτουν στο μέλλον", κάτι το οποίο τις καθιστά απρόθυμες να αυξήσουν το δανεισμό. Τα ερωτηματικά σχετικά με τις πολιτικές "θα μπορούσαν να διατηρούν τις επιχειρήσεις σε κατάσταση παράλυσης", κατά την οποία δεν αυξάνουν τις δαπάνες τους για την εργασία και την τεχνολογία, αν και προχώρησαν σε σημαντικές μειώσεις του κόστους κατά τη διάρκεια της ύφεσης, προσθέτει ο Chadha.

capital.gr

No comments:

Share |