Friday, December 18, 2009

Νέους κανόνες προτείνει η Επιτροπή της Βασιλείας

Νέους κανόνες προτείνει η Επιτροπή της Βασιλείας


Νέους κανόνες για την ενίσχυση της κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών ανακοίνωσε χθες η Επιτροπή της Βασιλείας για την Τραπεζική Εποπτεία, ωστόσο η εφαρμογή τους θα κριθεί χρονικά από την ισχυροποίηση των οικονομιών και των αγορών.

Όπως αναφέρουν ξένα πρακτορεία, η Επιτροπή της Βασιλείας πρότεινε ένα πλαίσιο κανόνων με σκοπό οι τράπεζες να βελτιώσουν τα επίπεδα των κεφαλαίων που διατηρούν, να μετακυλήσουν την έκθεσή τους στα παράγωγα στις κεντρικές τράπεζες και να περιορίσουν τη μόχλευση.

“Οι προτάσεις για τα κεφάλαια και τη ρευστότητα θα οδηγήσουν σε πιο ανθεκτικές τράπεζες καθώς και σε ένα πιο ισχυρό τραπεζικό και χρηματοοικονομικό σύστημα. Οι κανόνες θα προωθήσουν την καλύτερη ισορροπία μεταξύ της χρηματοοικονομικής καινοτομίας και την βιωσιμότητας της ανάπτυξης”, σχολίασε ο Nout Wellink, επικεφαλής της Επιτροπής της Βασιλείας και πρόεδρος κεντρικής τράπεζας της Ολλανδίας.

Ωστόσο οι κανόνες θα αργήσουν ακόμη να εφαρμοστούν, ενώ η Επιτροπή θα καταρτίσει μία “εκτίμηση των επιπτώσεων” μέσα στο πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους. “Η Επιτροπή θα διασφαλίσει ότι η εφαρμογή των νέων προτύπων συνάδει με την σταθεροποίηση των χρηματαγορών και τη βιωσιμότητα της οικονομικής ανάπτυξης”, τόνισε ο Wellink.

Η Επιτροπή όρισε ως στόχο εφαρμογής των κανόνων το τέλος του 2012 και εξαρτάται από τις εθνικές ρυθμιστικές αρχές η πλήρης εφαρμογή των προτύπων.

capital.gr

No comments:

Share |