Friday, December 18, 2009

Ευρωζώνη: Εμπορικό πλεόνασμα €8,8 δισ. τον Οκτώβριο


Ευρωζώνη: Εμπορικό πλεόνασμα €8,8 δισ. τον Οκτώβριο



ΛΟΝΔΙΝΟ (Dow Jones) – Νέα άνοδο σημείωσε το εμπορικό πλεόνασμα της Ευρωζώνης τον Οκτώβριο καθώς οι εξαγωγές ενισχύθηκαν και οι εισαγωγές υποχώρησαν.

Όπως ανακοίνωσε σήμερα η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία Eurostat, το συνδυασμένο πλεόνασμα των 16 χωρών που χρησιμοποιούν το ευρώ διαμορφώθηκε σε 8,8 δισ. ευρώ από 0,9 δισ. ευρώ (αναθεωρημένα μεγέθη) τον Σεπτέμβριο. Η πρώτη εκτίμηση της Eurostat για το πλεόνασμα ήταν στα 3,7 δισ. ευρώ.

Τα μεγέθη του Οκτωβρίου ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires έκαναν λόγο για πλεόνασμα 5,8 δισ. ευρώ.

Οι εξαγωγές ανήλθαν σε 141,0 δισ. ευρώ από 137,1 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο, ενώ οι εισαγωγές μειώθηκαν στα 142,1 δισ. ευρώ από 143,1 δισ. ευρώ.

Οι εξαγωγές σημείωσαν άνοδο παρά το ισχυρό ευρώ, συνδράμοντας στην έξοδο της περιοχής από την ύφεση.

Ωστόσο, σε εποχικά προσαρμοσμένη βάση, οι εξαγωγές υποχώρησαν κατά 0,2% σε μηνιαία βάση, έχοντας σημειώσει άνοδο 4,8% τον Σεπτέμβριο. Παρά την μικρή μείωση, η ζώνη του ευρώ κατέγραψε εμπορικό πλεόνασμα 6,3 δισ. ευρώ από 4,3 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο καθώς οι εισαγωγές υποχώρησαν κατά 2,2%.

Για το εννεάμηνο μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου, η ζώνη του ευρώ εμφάνισε εμπορικό πλεόνασμα 8,6 δισ. ευρώ, από έλλειμμα 45 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2008.

Οι χαμηλότερες τιμές ενέργειας αποτέλεσαν το κλειδί για την αναστροφή, με τις δαπάνες για την εισαγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου να υποχωρούν στα 147,7 δισ. ευρώ από 249,4 δισ. ευρώ. Οι εξαγωγές των μεταποιημένων προϊόντων υποχώρησαν στα 766,5 δισ. ευρώ από 987,5 δισ. ευρώ, γεγονός που αντικατοπτρίζει την ασθενή κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας.

capital.gr

No comments:

Share |