Friday, December 18, 2009

Goldman: "Πυρά" κατά ΕΚΤ, "εκτεθειμένη" στους οίκους η Ελλάδα


Goldman: "Πυρά" κατά ΕΚΤ, "εκτεθειμένη" στους οίκους η Ελλάδα


Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα έπρεπε να αναθεωρήσει τους κανόνες για τις εγγυήσεις μετά τις αλλεπάλληλες υποβαθμίσεις των αξιολογήσεων, οι οποίες δίνουν την ευκαιρία στη Moody΄s να κρατά στα χέρια της τις τύχες της Ελλάδας αναφορικά με τις χορηγήσεις της ΕΚΤ, όπως εκτιμά η Goldman Sachs.

“Είναι μία παράδοξη και τελικά αστήρικτη κατάσταση για την ΕΚΤ”, σχολίασε ο Erik Nielsen, επικεφαλής αναλυτής της Goldman για την Ευρώπη. “Εκτός και αν έχουμε μία σημαντική βελτίωση του δημοσιονομικού outlook της Ελλάδας κατά τους επόμενους μήνες, η ΕΚΤ θα θέλει αποκαταστήσει την κατάσταση”.

Η κίνηση της Standard & Poors ακολουθώντας την Fitch να υποβαθμίσε την Ελλάδα σε διαβάθμιση ΒΒΒ+ προκάλεσε αμφιβολίες για το αν τα ελληνικά κρατικά ομόλογα πληρούν τις προϋποθέσεις των κανόνων εγγυήσεων που έχει θέσει η ΕΚΤ. Νέα υποβάθμιση από τη Moody΄s θα σήμαινε ότι τα ελληνικά ομόλογα δεν θα είναι αποδεκτά όταν σε ένα χρόνο η κεντρική τράπεζα επαναφέρει τα πρότυπα εγγυήσεων που ίσχυαν πριν την κρίση.

Σημειώνεται ότι κατά την τρέχουσα περίοδο η ΕΚΤ δέχεται ομόλογα με αξιολόγηση ΒΒΒ- ως εγγύηση χορηγήσεων καθώς χαλάρωσε το κανονιστικό πλαίσιο μετά το ξέσπασμα της κρίσης.

“Το αδιανόητο – η ΕΚΤ να μην δέχεται κρατικούς τίτλους από μία χώρα μέλος – έχει μετατραπεί σε υπαρκτό κίνδυνο, τον οποίο ελέγχει αποκλειστικά η Moody΄s”, σημείωσε ο Nielsen. "Η Moody΄s είναι αυτή που κρατάει στα χέρια της την επιλεξιμότητα της Ελλάδας", συμπλήρωσε.

Μετά τις υποβαθμίσεις από S&P και Fitch η Moody΄s είναι ο μοναδικός οίκος με αξιολόγηση Α1 για τα ελληνικά ομόλογα, τρία επίπεδα υψηλότερα από τους άλλους δύο οίκους. Ο Nielsen τόνισε ότι η ΕΚΤ θα έπρεπε να αλλάξει τους κανόνες, έτσι ώστε οι αξιολογήσεις δύο εκ των τριών οίκων να παίζουν ρόλο στους όρους των εγγυήσεων που είναι επιλέξιμες.

Με την κίνηση αυτή, σύμφωνα με το Nielsen, δεν δίνεται το δικαίωμα "βέτο" σε κάποιον από τους τρεις οίκους. "Η ΕΚΤ θα έπρεπε να παρουσιάζει αναλυτικά και να δημοσιεύει τόσο τους υφιστάμενους κανόνες, όσο και τις όποιες μελλοντικές αναθεωρήσεις. Η σαφήνεια και η διαφάνεια κάνει καλό σε όλα τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα", κατέληξε ο Nielsen.

capital.gr

No comments:

Share |