Wednesday, March 25, 2009

ΗΠΑ: Οι λεπτομέρειες του ν/σ για προβληματικές εταιρείες-κολοσσούς

ΗΠΑ: Οι λεπτομέρειες του ν/σ για προβληματικές εταιρείες-κολοσσούς


Δεύτερος γύρος λεπτομερειών από τον υπουργό Οικονομίας των ΗΠΑ, Timothy Geithner ως προς τα μέτρα αντιμετώπισης της κρίσης. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, ο Geithner έδωσε σήμερα, Τετάρτη, στη δημοσιότητα τις λεπτομέρειες για τη νομοθεσία που θα δίνει στο υπουργείο του τη δυνατότητα να παίρνει τον έλεγχο σε οποιοδήποτε χρηματοπιστωτικό ίδρυμα, ενδεχόμενη κατάρρευση του οποίου ίσως να αποτελέσει απειλή για την αμερικανική οικονομία.

Το σχέδιο αποσκοπεί στην αποφυγή καταστροφικών φαινομένων σαν αυτών που ακολούθησαν την χρεοκοπία της Lehman Bros, αλλά και της επιχείρησης διάσωσης της American International Group.

Η πρόταση του «θα καλύψει σημαντικό κενό» στο υφιστάμενο ρυθμιστικό πλαίσιο. Η τωρινή νομοθεσία δίνει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να παίρνει υπό την σκέπη της μόνο εταιρείες που έχουν ομοσπονδιακά εγγυημένες καταθέσεις όπως τράπεζες και ταμιευτήρια.

Ο Geithner ανέφερε πως το νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει μέτρα που θα διασφαλίζουν πως οι εταιρείες δεν θα αναλαμβάνουν υπερβολικούς κινδύνους, ενώ θα αυξηθούν τα όρια των κεφαλαιακών απαιτήσεων για την προστασία των επιχειρήσεων έναντι οποιασδήποτε κρίσης.

Το νομοσχέδιο θα «βοηθήσει στο να διασφαλιστεί πως αυτή η χώρα δεν θα έρθει ποτέ ξανά αντιμέτωπη με την επιλογή μεταξύ κατάρρευσης του συστήματος ή μαζικών επιχειρήσεων διάσωσης που επιβαρύνουν τον φορολογούμενο» εξήγησε ο Geithner κατά την ομιλία του στο συμβούλιο διεθνών σχέσεων της Νέας Υόρκης.

"Είναι αναγκαίο ο ιδιωτικός τομέας να αναλαμβάνει ρίσκα και για αυτό ακριβώς το λόγο οι κανονισμοί πρέπει να είναι ξεκάθαροι. Ωστόσο, η χρηματοπιστωτική και επιχειρηματική κοινότητα πρέπει να αναγνωρίσει και να αποδείξει πως κάνει τις απαραίτητες αλλαγές και θυσίες, όπως κάνουν και οι Αμερικανοί πολίτες», συνέχισε ο Geithner.

Στο νομοσχέδιο θα περιλαμβάνονται μεγάλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα όπως ασφαλιστικές, αλλά και χρηματιστηριακές, αλλά και εταιρείες συμμετοχών με έντονα διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο δραστηριοτήτων.

Θα δίνει δε τη δυνατότητα στο υπουργείο Οικονομίας να προχωρά σε αναδιάρθρωση των προβληματικών εταιρειών για την αποφυγή κινδύνων που θα έχουν επίδραση στην ευρύτερη οικονομία. Η κυβέρνηση είτε θα αναλαμβάνει τον πλήρη έλεγχο της εταιρείας, είτε θα την τοποθετεί σε καθεστώς διαχείρισης (conservatorship), και έτσι η εταιρεία θα συνεχίζει κανονικά τις δραστηριότητες της για όσο καιρό θα αναδιαρθρώνεται.

Σε αντίθεση με το καθεστώς πτώχευσης, προτεραιότητα κατά την λύση μίας εταιρείας θα έχει η ευρύτερη οικονομία.

Επίσης, βάσει της νομοθεσίας, το υπουργείο θα μπορεί να προβαίνει σε λιγότερο δραστικά μέτρα όπως η απόκτηση μετοχών στην προβληματική εταιρεία, η παροχή δανείων, η απόκτηση παγίων ή η εγγύηση του παθητικού της.

Ωστόσο, για την διενέργεια οποιασδήποτε δράσης, θα πρέπει να υπάρχει συγκατάθεση από το υπουργείο, την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed), την αρμόδια ομοσπονδιακή εποπτική αρχή και τον πρόεδρο της χώρας.

CAPITAL.GR

No comments:

Share |