Friday, December 18, 2009

Υποβάθμιση τραπεζών από την S&P


Υποβάθμιση τραπεζών από την S&P


Σε μείωση των δεικτών αξιολόγησης κατά μια βαθμίδα για τις EFG Eurobank και Alpha Bank προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor΄s, ενώ τοποθετεί σε CreditWatch την Εθνική Τράπεζα και την Τράπεζα Πειραιώς, ως συνέπεια της υποβάθμισης της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής αξιολόγηση της Ελλάδας σε "BBB+" από "A- ".

Σε σχετική ανακοίνωση η Standard & Poor’s επισημαίνει ότι η τελευταία της αξιολόγηση "ενσωματώνει τις προσδοκίες για τον αντίκτυπο στις ελληνικές τράπεζες από ένα ολοένα και πιο αρνητικό οικονομικό και λειτουργικό περιβάλλον, τις αναταράξεις στις αγορές και από μια πιο παρατεταμένη και βαθύτερη οικονομική ύφεση απ΄ ό,τι είχε αρχικά προβλεφθεί".

Αναλυτικά, η Standard & Poor΄s Ratings Services:

Υποβαθμίζει τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα των EFG Eurobank και Alpha Bank σε ΄BBB΄ από ΄BBB+΄, ενώ τοποθετεί την αξιολόγηση -όπως και την ΄A-2΄ βραχυπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα- και των δύο τραπεζών σε πιστοληπτική επιτήρηση (CreditWatch) με πιθανές αρνητικές συνέπειες.

Τοποθετεί παράλληλα την μακροπρόθεσμη ΄BBB+΄ και την βραχυπρόθεσμη ΄A-2΄ πιστοληπτική ικανότητα της Εθνικής Τράπεζας σε CreditWatch με αρνητικές συνέπειες. Ταυτόχρονα, η S&P τοποθέτησε σε CreditWatch με αρνητικές συνέπειες τη μακροπρόθεσμη και βραχυπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα ΄BBB-/A-3΄ της θυγατρικής της ΕΤΕ στην Βουλγαρία, United Bulgarian Bank A.D.

Τέλος, τοποθετεί την μακροπρόθεσμη και βραχυπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα ΄BBB΄ και ΄A-2΄ της Τράπεζας Πειραιώς σε CreditWatch με αρνητικές συνέπειες.

Ο οίκος επισημαίνει ότι "οι αδύναμες οικονομικές προοπτικές για την Ελλάδα συντείνουν σε μια πιο έντονη και ταχύτερη επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών απ’ ό,τι είχαμε προηγουμένως προβλέψει. Επιπλέον, θεωρούμε ότι οι προκλήσεις που η Ελλάδα αντιμετωπίζει από την άποψη της δημοσιονομικής προσαρμογής και των διαρθρωτικών αλλαγών αυξάνουν την πιθανότητα μιας ανώμαλης προσγείωσης για την εθνική οικονομία. Αυτό το σενάριο θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα πιο δύσκολο οικονομικό και λειτουργικό περιβάλλον για τις ελληνικές τράπεζες σε σχέση με το σενάριο που είχαμε ενσωματώσει στις αξιολογήσεις. Επιπλέον, πιστεύουμε ότι αυτό το σενάριο παρουσιάζει τον κίνδυνο περαιτέρω επιδείνωσης σε ένα περιβάλλον που αναμένουμε πως θα περιλαμβάνει συμπίεση των λειτουργικών επιδόσεων και εξασθένιση της ποιότητας του ενεργητικού".

Η S&P σημειώνει παράλληλα ότι η τελευταία αναθεώρηση "λαμβάνει επίσης υπόψη την άποψη μας ότι τα εν λόγω ιδρύματα είναι εκτεθειμένα, αν και σε διαφορετικό βαθμό, στις τρέχουσες αναταράξεις των αγορών. Αν και οι τράπεζες διατηρούν ‘μαξιλάρια’ με τη μορφή ρευστών διαθεσίμων και έχουν πρόσβαση στη διευκόλυνση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), πιστεύουμε ότι οι ανισορροπίες στο προφίλ της χρηματοδότησης τους – ιδιαίτερα από την εξάρτηση τους στη χονδρική αγορά κεφαλαίων (wholesale funding) και σε ορισμένες περιπτώσεις, η ύπαρξη βραχυχρόνιων αναγκών αναχρηματοδότησης – ενισχύουν την έκθεση τους στις αναταράξεις των αγορών".

Τέλος ο οίκος σημειώνει ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν άμεση έκθεση στην επιδείνωση της πιστοληπτικής ποιότητας της Ελλάδας μέσω των μεγάλων χαρτοφυλακίων ομολόγων του ελληνικού δημοσίου. "Θα συνεχίσουμε να εξετάζουμε πώς υλοποιείται αυτός ο κρυμμένος κίνδυνος στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών επηρεάζοντας το οικονομικό τους προφίλ", αναφέρει η S&P.

Ο οίκος τοποθετεί τέλος υπό αξιολόγηση την εκτίμηση για τον κίνδυνο του τραπεζικού συστήματος (BICRA) της Ελλάδας που βρίσκεται σήμερα στην Ομάδα 4 (από συνολικά 10 με το 1 να αποτελεί το ισχυρότερο).

capital.gr

No comments:

Share |