Tuesday, October 13, 2009

OPEC: Αναβαθμίζει τις εκτιμήσεις για την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου


OPEC: Αναβαθμίζει τις εκτιμήσεις για την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου


ΒΙΕΝΝΗ (AFP) -- Σε μικρή αναβάθμιση των εκτιμήσεων για την ανάπτυξη της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου σε αυτό αλλά και στο επόμενο έτος προχώρησε ο Οργανισμός Πετρελαιοπαραγωγών Κρατών (OPEC), καθώς το outlook της παγκόσμιας οικονομίας συνεχίζει να βελτιώνεται.

Η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου για το 2009 αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 1,41 εκατ. βαρέλια ημερησίως στα 84,24 εκατ. βαρέλια ημερησίως, σύμφωνα με την έκθεση του OPEC για τον Οκτώβριο.

Ένα μήνα νωρίτερα, ο OPEC είχε κάνει εκτιμήσεις για ελάχιστα μεγαλύτερη συρρίκνωση κατά 1,56 εκατ. βαρέλια ημερησίως για αυτό το έτος.

Παράλληλα, για το 2010 “η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου αναμένεται να συγκρατήσει την πτώση της και να αναπτυχθεί κατά 0,7 εκατ. βαρέλια ημερησίως στα 84,9 εκατ.”, σύμφωνα με τον Οργανισμό.

Το μέγεθος αυτό επιπλέον, αναθεωρήθηκε σε σχέση με την προηγούμενη έκθεση, όπου ο OPEC είχε κάνει λόγο για ανάπτυξη των 500.000 στο επόμενο έτος.

“Όπως επισημαίνεται στην τελευταία έκθεση, η παγκόσμια οικονομική εικόνα βελτιώνεται ελαφρώς περισσότερο από ο, τι αναμενόταν”, ανέφερε ο Οργανισμός, επιμένοντας ωστόσο ότι η ανάκαμψη θα είναι “αργή και αδύναμη”.

Η ανοδική αναθεώρηση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου κατά 0,2 εκατ. βαρέλια “αφορά κυρίως το πρώτο μισό του έτους”, σύμφωνα με τον OPEC.

“Το μεγαλύτερο μέρος της ανάπτυξης της ζήτησης κατά το επόμενο έτος θα λάβει χώρα σε κράτη που δεν είναι μέλη του OECD (Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης) και κυρίως στην Κίνα, τη Μέση Ανατολή, την Ινδία και τη Λατινική Αμερική”.

Επιπλέον, η περισσότερη ζήτηση θα παρατηρηθεί στους τομείς βιομηχανίας, μεταφορών και πετροχημικών.

“Επιπρόσθετα της παγκόσμιας οικονομίας, οι παράγοντες που φαίνεται να να έπαιξαν σημαντικό ρόλο στη ζήτηση του επόμενου έτους είναι οι τιμές του πετρελαίου, οι φόροι και η αφαίρεση των επιδοτήσεων των τιμών”, όπως συμπλήρωσε ο OPEC.


capital.gr

No comments:

Share |