Tuesday, October 13, 2009

Ξεκινά το μεγαλύτερο οδικό έργο


Ξεκινά το μεγαλύτερο οδικό έργο


Έπεσαν σήμερα οι υπογραφές της κυβέρνησης και της εταιρείας Μιλτιάδης Νεοφύτου για την κατασκευή του μεγαλύτερου οδικού έργου της χρονιάς με συνολικό κόστος €24,8 εκ. Παρά τη δημοσιονομική στενότητα το συμβόλαιο περιλαμβάνει οικονομικό κίνητρο επιτάχυνσης του έργου και καινοτομίες για ενίσχυση της οδικής ασφάλειας.

Το εν λόγω έργο αφορά την κατασκευή ανισόπεδου κόμβου παρά το νέο ΓΣΠ και τη δημιουργία τρίτης λωρίδας κυκλοφορίας στον αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας – Λεμεσού μήκους 1.7 χιλ.

Περιλαμβάνει επίσης την κατασκευή νέου αστικού οδικού δικτύου ανατολικά και δυτικά του αυτοκινητόδρομου μήκους 2.2 χιλ. περίπου.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Συγκοινωνιών, Νίκος Νικολαΐδης, κατά τη διάρκεια της υπογραφής των συμβολαίων στόχος είναι το έργο να ολοκληρωθεί σε 28 μήνες και πριν την ανάληψη από την Κυπριακή Δημοκρατία της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για το σκοπό αυτό για πρώτη φορά, επεσήμανε, εισάγεται η πρόσθετη αμοιβή προς τον εργολάβο εάν ολοκληρωθεί το έργο νωρίτερα.

Ο διευθυντής των Δημοσίων Έργων, Αλέκος Μιχαηλίδης, αναφέρθηκε στις καινοτομίες του έργου για την προστασία των πολιτών και την ασφαλή διακίνηση τους. Μεταξύ αυτών είναι τα ευφυή συστήματα μεταφορών (ΙΤS) κατά την κατασκευή. Την τοποθέτηση δηλαδή συστήματος το οποίο θα ενημερώνει τους πολίτες για τα κατασκευαστικά έργα και την τροχαία κίνηση και την ένδειξη ταχύτητας των οχημάτων. Άλλα χαρακτηριστικά του έργου είναι η ειδική περίφραξη για προστασία του κοινού, αναβάθμιση και συντήρηση υφιστάμενων γεφυρών και αλλαγή των εφεδράνων τους.

Ειδικότερα για την ομαλή διακίνηση των διερχομένων εξήγησε ότι κατά τη διάρκεια εκτέλεσης του έργου θα υπάρχουν δύο συν δυο λωρίδες διακίνησης.

Λεωφόρος Κωνσταντίου

Σήμερα υπογράφηκαν επίσης τα συμβόλαια για τα βελτιωτικά έργα της λεωφόρου Κωνσταντίου και Ευριπίδου στο Τραχώνι, με κόστος €4 εκ. περίπου. Το έργο ανέλαβε η εργοληπτική εταιρεία Λοΐζος Ιορδάνου με την υποχρέωση να ολοκληρώσει τα κατασκευαστική έργα σε 58 εβδομάδες.

Το έργο αφορά την ανακατασκευή της λεωφόρου Κωνσταντίου και Ευριπίδου και μέρους των παρόδων της. Το μήκος της λεωφόρου το οποίο θα ανακατασκευαστεί είναι 1.6 χλμ.

Η λεωφόρος θα έχει δύο λωρίδες κυκλοφορίας με ζωγραφιστή νησίδα και επιπλέον λωρίδα για δεξιόστροφες κινήσεις.

stockwatch.com.cy

No comments:

Share |