Tuesday, October 13, 2009

Κίνδυνος χρεοκοπίας για τρεις φαρμακοβιομηχανίες


Κίνδυνος χρεοκοπίας για τρεις φαρμακοβιομηχανίες

Εκρηκτική είναι η κατάσταση που επικρατεί με τα χρέη των Νοσοκομείων προς τις φαρμακευτικές και τους άλλους προμηθευτές υλικών καθώς. Σύμφωνα με πληροφορίες πέντε πολυεθνικές με έδρα στην Αθήνα και συγκεκριμένα τρεις αμερικάνικες, μια γαλλική και μια αγγλική εταιρεία απειλούν τις θυγατρικές τους ότι θα περικόψουν την προμήθειά τους σε φάρμακα.Την ίδια στιγμή, στην «κόψη του ξυραφιού» εμφανίζεται να βρίσκονται και αρκετές ελληνικές εταιρείες. Πληροφορίες αναφέρουν ότι με σημερινά δεδομένα ορατό κίνδυνο χρεοκοπίας αντιμετωπίζουν τρεις ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες, εκ των οποίων οι δύο εδρεύουν στην Αθήνα και η άλλη στην Κεντρική Ελλάδα.

Όπως λένε πηγές, η «μαύρη τρύπα» και για τις τρεις εταιρείες από τις οφειλές των Νοσοκομείων ξεπερνά τα 170 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, τονίζουν παράγοντες της αγοράς, σημαντικά προβλήματα ρευστότητας αντιμετωπίζουν περισσότερες από 10 επιχειρήσεις του κλάδου, που αποκομίζουν το 50%-70% των εσόδων τους από τα Δημόσια Νοσοκομεία

Εν τω μεταξύ, φήμες για αρκετά «λουκέτα» κυκλοφορούν και στην περίπτωση των φαρμακαποθηκών. Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς 10 φαρμακαποθήκες, εκ των οποίων 7 στην Αθήνα και 3 στην επαρχία δεν μπορούν να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους. Σε κάποιες από αυτές, αποκαλύπτουν οι ίδιες πηγές έχουν διαμαρτυρηθεί επιταγές. Και συνεχίζουν οι ίδιες πηγές: ενώ οι φαρμακαποθήκες πληρώνουν τις φαρμακοβιομηχανίες στις 45 ημέρες περίπου, οι ίδιες παίρνουν τα χρήματά τους από τα φαρμακεία στο τετράμηνο.

Σύμφωνα με πηγές της αγοράς, ο ρυθμός συσσώρευσης χρεών των Δημόσιων Νοσοκομείων προς τον κλάδο αυξάνεται συνεχώς. Από 2,7 δις. Ευρώ (1,2% του ΑΕΠ) που ήταν τα χρέη το 2004, έφθασαν στα 5,2 δισ. Ευρώ (2% του ΑΕΠ) το 2008. Φέτος, η ΠΕΦ αναμένει επιπλέον 2 δις. ευρώ χρέη. Ο μέσος χρόνος καθυστέρησης αποπληρωμής των οφειλών φθάνει σήμερα τις 820 ημέρες από 716 ημέρες που ήταν πέρυσι τον Ιούνιο.

reporter.gr

No comments:

Share |