Tuesday, October 13, 2009

Μ. Βρετανία: Σε χαμηλό επταετίας ο πληθωρισμός το Σεπτέμβριο


Μ. Βρετανία: Σε χαμηλό επταετίας ο πληθωρισμός το Σεπτέμβριο


ΛΟΝΔΙΝΟ (Dow Jones)-- Στο χαμηλότερο επίπεδο σε διάστημα επτά ετών διαμορφώθηκε το Σεπτέμβριο ο ετήσιος πληθωρισμός στη Μ. Βρετανία καθώς οι τιμές στους λογαριασμούς υπηρεσιών, στα τρόφιμα, στα ξενοδοχεία και στα εστιατόρια μειώθηκαν.

Η πτώση στο ποσοστό πληθωρισμού στο 1,1% από 1,6% τον Αύγουστο ήταν κατά πολύ μεγαλύτερη των εκτιμήσεων των οικονομολόγων, οι οποίοι σύμφωνα με δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires, ανέμεναν ποσοστό 1,3%.

Ωστόσο, κινείται στο πλαίσιο επιβεβαίωσης της ανάλυσης των συνθηκών της νομισματικής επιτροπής της Τράπεζας της Αγγλίας. Τα πρακτικά από τη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου έδειξαν την αμφιβολία των μελών της BOE για το αν έχουν υπολογίσει σωστά το μέγεθος της ύφεσης της οικονομίας, δεδομένης της απρόσμενης ελαστικότητας του πληθωρισμού.

Ο ετήσιος ρυθμός πληθωρισμού δεν υπήρξε χαμηλότερος από το Σεπτέμβριο του 2002, όπου ήταν στο 1%.

Σε μηνιαία βάση, οι τιμές καταναλωτή παρέμειναν στα ίδια επίπεδα το Σεπτέμβριο, σε σχέση με τις προσδοκίες ότι θα αυξανόντουσαν κατά 0,3%.

Παρά την πτώση στο συνολικό ποσοστό του πληθωρισμού, οι τιμές – εξαιρουμένων των κλάδων ενέργειας, τροφίμων, αλκοόλ και καπνού – παρέμειναν σχετικά ελαστικές, ενισχυμένες κατά 1,7% σε ετήσιο επίπεδο, σε σύγκριση με το 1,8% του Σεπτεμβρίου, και υψηλότερα κατά 0,1% σε μηνιαία βάση.

Ο δείκτης των λιανικών τιμών ενισχύθηκε 0,4% σε μηνιαία βάση και μειώθηκε 1,4% σε ετήσια, ελαφρώς υψηλότερα από τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων που είχαν κάνει λόγο για 0,3% και -1,5% αντίστοιχα.


capital.gr

No comments:

Share |