Tuesday, October 13, 2009

Γερμανία: Απρόσμενη πτώση του δείκτη οικονομικού κλίματος ZEW


Γερμανία: Απρόσμενη πτώση του δείκτη οικονομικού κλίματος ZEW


MΑΝΧΑΙΜ (Dow Jones) -- Μειωμένος εμφανίζεται ο δείκτης οικονομικών προσδοκιών στη Γερμανία τον Οκτώβριο για πρώτη φορά σε διάστημα τεσσάρων μηνών, σύμφωνα με στοιχεία του ερευνητικού Ινστιτούτου, ZEW.

O πρόεδρος του ZEW, Wolfgang Franz, ανέφερε πως τα στοιχεία "αντανακλούν την επικρατούσα αντίληψη πως η οικονομία θα βελτιωθεί μόνο με αργούς ρυθμούς".

Αναλυτικά, ο δείκτης οικονομικού κλίματος ZEW υποχώρησε κατά 1,7 μονάδες στις 56 μονάδες, από 57,7 μονάδες τον προηγούμενο μήνα. Οι οικονομολόγοι ανέμεναν ότι θα παραμείνει αμετάβλητος σε σχέση με τον Σεπτέμβριο.

"Λαμβάνουμε μικτά μηνύματα για την οικονομία, όσον αφορά τη βιομηχανική παραγωγή, τις εξαγωγές κλπ, γεγονός που αντανακλάται από το δείκτη", δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος του ZEW, Peter Westerheide.

Τα στοιχεία της περασμένης εβδομάδας από της Στατιστική Υπηρεσία για την βιομηχανική παραγωγή έδειξαν πως η οικονομία μπορεί να αναπτυχθεί έως και 1% στο τρίτο τρίμηνο, έπειτα από μια συρρίκνωση τεσσάρων μηνών την άνοιξη. Ωστόσο, οι εξαγωγές υποχώρησαν για πρώτη φορά από την άνοιξη τον Αύγουστο, τονώνοντας τις αμφιβολίες για την δυναμική της ανάκαμψης και την πιστωτική ανάπτυξη που παραμένει αδύναμη στη Γερμανία καθώς και στην υπόλοιπη Ευρωζώνη.

Οι περισσότεροι οικονομολόγοι αλλά και η κυβέρνηση περιμένουν το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν να συρρικνωθεί πάνω από 4% σε αυτό το έτος, κάνοντας το 2009 τη χειρότερη χρονιά για την γερμανική οικονομία από τον δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Οι τρέχουσες οικονομικές συνθήκες στη Γερμανία παρέμειναν “πολύ φτωχές”, όπως ανέφερε το Ινστιτούτο. Ο δείκτης τρεχουσών συνθηκών αυξήθηκε κατά 1,8 μονάδες στις -72,2 μονάδες.

Σημειώνεται πως η έρευνα του ZEW βασίζεται στις απαντήσεις 288 αναλυτών και θεσμικών επενδυτών.


capital.gr

No comments:

Share |