Wednesday, September 9, 2009

Ανοδος στη Wall - Yψηλό 11μήνου για το FTSE 100

Ανοδος στη Wall - Yψηλό 11μήνου για το FTSE 100

Με κέρδη κινήθηκε η σημερινή συνεδρίαση στη Wall, για τέταρτη συνεχόμενη συνεδρίαση, ωθούμενη από την προτροπή της Goldman Sachs για αγορά μετοχών από εταιρείες πολλών δραστηριοτήτων, αλλά και από τις δηλώσεις του κορυφαίου αναλυτή Michael Price, που αναφέρει ότι υπάρχουν πολλές ευκαιρίες στην αμερικανική αγορά. Ακόμη, θετικά επέδρασε η δυναμική εκκίνησης της General Electric, αλλά και η έκθεση «Φαιά Βίβλος» της Federal Reserve. Σημειώνεται ότι ιδιαίτερο βάρος αναμένεται να έχει η νέα έκθεση της JPMorgan, η οποία βλέπει πτώση στην κερδοφορία των επενδυτικών τραπεζών το τρίτο τρίμηνο. Αναλυτικότερα, ο δείκτης Dow Jones ενισχύθηκε κατά 0,53% στις 9.547,21 μονάδες, ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq «έκλεισε» στις 2.060,39 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 1,11%, και ο δείκτης S&P 500 διαμορφώθηκε στις 1.033 μονάδες με κέρδη 0,78%.

Αναλυτικά, ο κορυφαίος αναλυτής Michael Price δήλωσε ότι στη σημερινή αμερικάνικη αγορά ο καθένας βρίσκει ευκαιρίες, και ιδιαίτερα στις μικρές τράπεζες, οι οποίες προσφέρουν πολλούς συνδυασμούς.

Σε συνέντευξή του στο Bloomberg, ο αναλυτής προτρέπει τους επενδυτές να βρούνε ευκαιρίες μέσα στην αμερικανική αγορά, γιατί «κάποιος ενδέχεται να πουλήσει κάτι σε πολύ χαμηλή τιμή». «Αυτή τη στιγμή η εποχή είναι πολύ καλύτερη από το καλοκαίρι του 2007, όπου ο S&P 500 έφτασε σε ιστορικό υψηλό, διότι τώρα οι ευκαιρίες είναι μεγαλύτερες,» τονίζει.

Η οικονομία της Αμερικής δείχνει τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης, καθώς η ζήτηση αυξάνεται και τα προβληματικά δάνεια των πιστωτικών καρτών αρχίζουν να μειώνονται, επισημαίνει ο Price.

Επιπροσθέτως, σημάδια περαιτέρω βελτίωσης έχει δείξει η αμερικανική οικονομία σε πολλές περιοχές της χώρας, ωθούμενη από τους προσεκτικά αισιόδοξους ιδιοκτήτες εργοστασίων, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Federal Reserve, της «Φαιάς Βίβλου», η οποία, όμως, εφιστά την προσοχή στην αδυναμία αύξησης της κατανάλωσης.

Επιπλέον, η Fed παρατηρεί ότι η αγορά ακινήτων έχει δείξει σημάδια ανάκαμψης στις περισσότερες περιοχές, ενώ οι τιμές κατοικιών παραμένουν πτωτικές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ένα ακόμη ενθαρρυντικό στοιχείο είναι η μεγαλύτερη ζήτηση για εποχιακούς εργαζομένους και η υποχώρηση του ρυθμού των απολύσεων, αν και οι συνθήκες παραμένουν αδύναμες στις περιφέρειες.

Ακόμη, η FED τόνισε την έκθεσή της ότι οι περισσότερες περιφέρειες ανακοίνωσαν βελτίωση των συνθηκών στον τομέα της μεταποίησης.

Στον αντίποδα, την ανάκαμψη αντισταθμίζει η αργή ανάπτυξη της κατανάλωσης, η οποία έχει ως αποτέλεσμα τα αποθέματα να μην απορροφούνται γρήγορα. Όσον αφορά στον τραπεζικό τομέα, η Fed δηλώνει ότι διατηρείται η σφικτή πολιτική στη χορήγηση δανείων.

Ακόμη, οι περισσότερες περιφέρειες αναφέρουν ότι οι λιανικές πωλήσεις παραμένουν αμετάβλητες, ακόμη και μετά την ανακοίνωση του προγράμματος απόσυρσης των οχημάτων.

Κέρδη 1,7% σημείωσε η General Electric, διαμορφωμένη στα υψηλότερα επίπεδα τιμών από τον περασμένο Ιανουάριο. Κέρδη 3,8% και για την EBay, ύστερα από την αναβάθμιση της από την Bernstein σε «outperform» από «market perform» προηγουμένως.

Κέρδη και για το κλάδο των εταιρειών πιστωτικών καρτών, μετά την αναβάθμιση του από την Citigroup. Η MasterCard ενισχύθηκε κατά 1% και η Capital One κατά 5,3%.

Αλμα 76% πραγματοποίησε η Vivus, η εταιρεία ιατρικών ερευνών η οποία ανακοίνωσε ότι το φάρμακο Qnexa βοηθά στην παχυσαρκία, επιτρέποντας παράλληλα την έρευνα για περεταίρω βελτίωση του.

Ανοδικά κατά 0,8% κινήθηκε η Kraft, η οποία βρίσκεται σε συνομιλίες για χρηματοδότηση ύψους 8 δισ. δολαρίων για την προσφορά εξαγοράς για την Cadbury Plc, όπως αποκαλύπτουν πηγές, σύμφωνα με το Bloomberg.

Στο 2,3% βρέθηκε η Morgan Stanley, καθώς η JPMorgan Chase & Co, αναβάθμισε τη σύσταση της μετοχής της σε «overweight» από «neutral», αναφέροντας ότι στρέφουν την προσοχή τους στα πιστωτικά ιδρύματα παρά στις επενδυτικές τράπεζες.

Ανοδικά 5,8% «έκλεισε» η SanDisk Corp., ύστερα από αναβάθμιση της σύστασης της μετοχής της σε «buy» από «hold».

Πτώση στην κερδοφορία της Goldman Sachs, της Barclays και της Deutsche Bank το τρίτο τρίμηνο βλέπουν οι αναλυτές της JPMorgan, καθώς έχουν αρχίσει να εφαρμόζουν τις αλλαγές του θεσμικού πλαισίου που προωθήθηκαν από τις κυβερνήσεις. Αναφορικά με την Deutsche Bank, η JPMorgan θεωρεί πιθανόν να σημειώσει τη μεγαλύτερη πτώση στην κερδοφορία της, καθώς εκτιμά ότι θα διαμορφωθεί κατά 6,7% χαμηλότερα το 2011, δηλαδή 10% χαμηλότερα σε σχέση με σήμερα. Από την άλλη, πτώση 4,4% εκτιμάται για την Goldman Sachs και 4,3% για την Barclay΄s.

Η σημαντικότερη ρύθμιση που μπορεί να πλήξει τα κέρδη των επενδυτικών τραπεζών είναι η υποχρέωση να κρατούν μεγαλύτερο αποθεματικό και να μειώσουν τις εξωχρηματιστηριακές συναλλαγές παραγώγων.

Με πτώση 4,3% κινήθηκε η Lazard, ύστερα από ανακοίνωση ότι κάποιοι από τους μετόχους της συμφώνησαν στην πώληση 5,22 εκατ. δολαρίων μέσω δημόσιας προσφοράς. Η εταιρεία δε θα λάβει κέρδη από το «deal».

Ανοδικά «έκλεισε» το αργό στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, έπειτα από τη νέα υποχώρηση του δολαρίου, η οποία ενίσχυσε την ζήτηση των εμπορευμάτων. Επιπλέον, θετικά επέδρασε και η ανακοίνωση της Κίνας ότι να κρατήσει περισσότερα αποθέματα για ώρα ανάγκης. Αναλυτικά, η τιμή του αργού για τα συμβόλαια του Οκτωβρίου ενισχύθηκε 0,3% στα 71,31 δολάρια το βαρέλι, ενώ το τύπου Brent σημείωσε κέρδη 0,65% στα 69,87 δολάρια το βαρέλι.

Αναλυτικά, σε νέο χαμηλό έτους έφτασε το δολάριο έναντι του ευρώ και της στερλίνας, ύστερα από την ανοδική πορεία των αμερικάνικων μετοχών και παρά την ανακοίνωση των στοιχείων της «Φαιάς Βίβλου» της Federal Reserve, η οποία δείχνει σταθεροποίηση της οικονομίας. Συγκεκριμένα, ο δείκτης δολαρίου έφτασε τις 76.803 μονάδες, το χαμηλότερο σημείο από τον Σεπτέμβρη του 2008.

Κάτω από το ψυχολογικό όριο των 1.000 δολαρίων «έκλεισε» ο χρυσός, έχοντας σημειώσει τη μεγαλύτερη άνοδο σε διάστημα έξι μηνών, καθώς η αποδυνάμωση του δολαρίου και οι ανησυχίες για αύξηση του πληθωρισμού ενίσχυσαν το πολύτιμο μέταλλο. Συγκεκριμένα, τα συμβόλαια παράδοσης Δεκεμβρίου του χρυσού υποχώρησαν στα 997,10 δολάρια η ουγγιά, με πτώση 0,3%, πέφτοντας από τα υψηλά 18 μηνών. Σημειώνεται ότι η τιμή του χρυσού έχει σημειώσει αύξηση κατά 14% φέτος.

Στα μακροοικονομικά στοιχεία της ημέρας, άνοδο 17% σημείωσαν οι αιτήσεις χορήγησης ενυπόθηκων δανείων την εβδομάδα που έληξε στις 4 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Ένωση Στεγαστικών Τραπεζών των ΗΠΑ. Αξίζει όμως εδώ να σημειωθεί ότι σε σχέση με την ίδια εβδομάδα του 2008, οι αιτήσεις ήταν κατά 64,5% περισσότερες. Οι αναχρηματοδοτούμενες αιτήσεις ήταν περισσότερες κατά 22,5% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, ανοδος που θεωρείται η μεγαλύτερη από τα μέσα Μαρτίου. Σε ετήσια βάση, οι αιτήσεις για στεγαστικά δάνεια είναι περισσότερες κατά 9,5%, το υψηλότερο ποσοστό από τις αρχές του Απριλίου.

«Ράλι» για την Ευρώπη

Σε υψηλό 11μήνου και πάνω από τις 5.000 μονάδες «έκλεισε» ο FTSE 100 στο Λονδίνο, ωθούμενος από το κύμα των εξαγορών αυτής της εβδομάδας. Επιπλέον, στον απόηχο της ανόδου του κλάδου των αυτοκινητοβιομηχανιών, γεγονός που κάμπτει τις ανησυχίες των επενδυτών ότι το εξάμηνο ράλι των τιμών των μετοχών έχει ξεπεράσει τις προοπτικές αύξησης κερδών, ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση στην ευρωπαϊκή αγορά, με τους δείκτες να σημειώνουν ισχυρά κέρδη. Συγκεκριμένα, ο FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 1,16% στις 5.004,84 μονάδες. Στη Φρανκφούρτη ο DAX κινήθηκε ανοδικά κατά 1,69% στις 5.574,26 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC σημείωσε κέρδη 1,28% στις 3.707,69 μονάδες.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Dow Jones Stoxx 600 ενισχύθηκε κατά 0,7%, «πέφτοντας» από υψηλά 11 μηνών. Ο MSCI Asia Pacific Index υποχώρησε 0,7% μετά τη μείωση συμμετοχών των μετόχων του Lenovo Group.

Ράλι ανόδου 6,3% σημείωσε η Renault, καθώς ο CEO της εταιρείας Carlos Ghosn δήλωσε ότι η παγκόσμια οικονομική κρίση τέλειωσε και ότι η ανάκαμψη θα είναι «γενναιόδωρη».

Αλμα 6% και για την Bayerische Motoren Werke, η οποία έλαβε σύσταση προτίμησης και από την Morgan Stanley και την Royal Bank of Scotland. Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι η BMW και η Daimler -Mercedes-Benz εξετάζουν το ενδεχόμενο δημιουργίας μονάδας στις ΗΠΑ, ώστε να ενισχύσουν τη συνεργασία τους σε μια αγορά που στερείται πλέον δύο μεγάλους ανταγωνιστές.

Κέρδη 10% για την Commerzbank, καθώς ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει στην επιστροφή των υπολειπομένων των 5 δισ. ευρώ κυβερνητικών κεφαλαίων που χρωστά.

Στον αντίποδα, η Vivendi υποχώρησε κατά 2,7%. Η Vivendi θα υποβάλει προσφορά εξαγοράς ύψους 2,95 δισ. δολαρίων για την GVT. Η γαλλική εταιρία δήλωσε ότι οι μεγαλύτεροι μέτοχοι της GVT συμφώνησαν να υποστηρίξουν την εξαγορά.

Η Lonmin σημείωσε απώλειες 3,3%. Η Bank of America υποβάθμισε τις μετοχές σε «neutral» από «buy».

Η Alibaba κατέγραψε «βουτιά» 6,7% καθώς ο πρόεδρος της εταιρίας πούλησε το μερίδιό του.

Απώλειες και για τον κλάδο των μεταλλευμάτων, καθώς κατά τη σημερινή συνεδρίαση υπάρχει από πλευρά επενδυτών κατοχύρωση των χθεσινών κερδών. η Antofagasta υποχώρησε κατά 1,8% και η Xstrata κατά 1,1%.

Στο -3,3% βρέθηκε η Richemont, η οποία ανακοίνωσε ότι τα έσοδα πενταμήνου υποχώρησαν κατά 16%, ποσοστό μεγαλύτερο από αυτό που εκτιμούσαν οι αναλυτές.

Απώλειες 5,7% και για την μεγαλύτερη εταιρεία ηλεκτρονικών υπολογιστών της Κίνας, Lenovo, καθώς τρεις από τους βασικούς της μετόχους, η TPG, η General Atlantic και η Newbridge Capital προχώρησαν σε μαζικές πωλήσεις μετοχών.

reporter.gr

No comments:

Share |