Wednesday, September 9, 2009

Beige Book: Σημάδια σταθεροποίησης της αμερικάνικης οικονομίας

Beige Book: Σημάδια σταθεροποίησης της αμερικάνικης οικονομίας

Σημάδια περαιτέρω βελτίωσης έχει δείξει η αμερικανική οικονομία σε πολλές περιοχές της χώρας, ωθούμενη από τους προσεκτικά αισιόδοξους ιδιοκτήτες εργοστασίων, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της «Φαιάς Βίβλου» της Federal Reserve, η οποία, όμως, εφιστά την προσοχή στην αδυναμία αύξησης της κατανάλωσης. Επιπλέον, η Fed παρατηρεί ότι η αγορά ακινήτων έχει δείξει σημάδια ανάκαμψης στις περισσότερες περιοχές, ενώ οι τιμές κατοικιών παραμένουν πτωτικές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ένα ακόμη ενθαρρυντικό στοιχείο είναι η μεγαλύτερη ζήτηση για εποχιακούς εργαζομένους και η υποχώρηση του ρυθμού των απολύσεων, αν και οι συνθήκες παραμένουν αδύναμες στις περιφέρειες.

Ακόμη, η FED τόνισε την έκθεσή της ότι οι περισσότερες περιφέρειες ανακοίνωσαν βελτίωση των συνθηκών στον τομέα της μεταποίησης.

Στον αντίποδα, την ανάκαμψη αντισταθμίζει η αργή ανάπτυξη της κατανάλωσης, η οποία έχει ως αποτέλεσμα τα αποθέματα να μην απορροφούνται γρήγορα. Όσον αφορά στον τραπεζικό τομέα, η Fed δηλώνει ότι διατηρείται η σφικτή πολιτική στη χορήγηση δανείων.

Ακόμη, οι περισσότερες περιφέρειες αναφέρουν ότι οι λιανικές πωλήσεις παραμένουν αμετάβλητες, ακόμη και μετά την ανακοίνωση του προγράμματος απόσυρσης των οχημάτων.

reporter.gr

No comments:

Share |