Wednesday, September 9, 2009

ΗΠΑ: Αύξηση ζήτησης πετρελαίου μέχρι το 2010

ΗΠΑ: Αύξηση ζήτησης πετρελαίου μέχρι το 2010


Σε ανοδική τροχιά θα τεθεί και πάλι του χρόνου η παγκόσμια ζήτηση για πετρέλαιο και θα επανέλθει στα προς της ύφεσης επίπεδα το 2012, σύμφωνα με την έκθεση "World Oil Watch" της έγκριτης αμερικανικής εταιρίας ενεργειακών συμβούλων IHS Cambridge Energy Research Associates (IHS CERA).


Στην πλέον πρόσφατη τριμηνιαία έκθεση, διατυπώνεται η εκτίμηση ότι η ζήτηση θα αυξηθεί το 2010 κατά 900.000 βαρέλια την ημέρα, από τα φετινά χαμηλά επίπεδα των 83,8 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα.


Οι εκτιμήσεις της IHS CERA κάνουν λόγο για ανάκαμψη, το 2012, της ζήτησης στα υψηλά επίπεδα του 2007 (86,5 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα) και στα 89,1 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, το 2012.


Η ανάκαμψη στα επίπεδα του 2007 θα επέλθει μετά από πέντε χρόνια, λόγω της ζήτησης στις αναδυόμενες αγορές εν μέσω λιγότερων εναλλακτικών στα καύσιμα, εκτιμά το στέλεχος της IHS CERA κ. Τζιμ Μπέρκχαρντ.


Στις εκτός ΟΟΣΑ χώρες - της Κίνας συμπεριλαμβανομένης - θα αντιστοιχεί στο 83% της αύξησης της ζήτησης ενώ κύριος μοχλός της αύξησης θα είναι οι μεταφορές, για τις οποίες υπάρχουν λίγες εναλλακτικές στο πετρέλαιο, επισημαίνει ο κ. Μπέρκχαρντ.


Χρειάστηκαν εννιά χρόνια για να επανέλθει η ζήτηση στα επίπεδα του 1979, μετά τις μείζονες αλλαγές στην προσφορά και ζήτηση που πυροδότησαν, τη δεκαετία του ΄80, οι υψηλές τιμές πετρελαίου.


Τότε, η μεγαλύτερη κάμψη της ζήτησης για πετρέλαιο κατεγράφη στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, για την οποία οι γαιάνθρακες, το φυσικό αέριο και η πυρηνική ενέργεια ήταν διαθέσιμες εναλλακτικές λύσεις στο πετρέλαιο, είπε το στέλεχος της IHS CERA.


capital.gr

No comments:

Share |