Monday, September 28, 2009

Trichet: Είναι νωρίς να κλείσουν οι "στρόφιγγες" ρευστότητας


Trichet: Είναι νωρίς να κλείσουν οι "στρόφιγγες" ρευστότητας


Αργή ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας τους προσεχείς μήνες αναμένει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ωστόσο εκτιμά πως είναι νωρίς να κλείσει τις στρόφιγγες ρευστότητας προς την οικονομία ή να αυξήσει τα επιτόκια, σύμφωνα με σημερινές δηλώσεις του επικεφαλής της τράπεζας, Jean-Claude Trichet.

Μιλώντας ενώπιον μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Trichet δήλωσε ότι είναι νωρίς να πούμε πως η κρίση έφτασε στο τέλος της, ενώ δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για έξοδο από τα έκτακτα μέτρα στήριξης.

Ο ίδιος σημείωσε πως μετά την καθοδική πορεία τους καλοκαιρινούς μήνες, οι τιμές καταναλωτή έχουν εισέλθει σε ανοδική τροχιά, όμως προβλέπεται ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει συγκρατημένος. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι δεν υπήρξε ποτέ ουσιαστικός κίνδυνος αποπληθωρισμού στην Ευρώπη.

Αναφορικά με την ενδεχόμενη επιβολή φόρου Tobin στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές, ο Trichet θεωρεί πως είναι “κακή ιδέα”, χωρίς να εξηγήσει. Ο συγκεκριμένος φόρος, που προτάθηκε για πρώτη φορά από τον οικονομολόγο James Tobin, έχει στόχο τον περιορισμό της επικίνδυνης κερδοσκοπίας, ως επακόλουθο της κρίσης.

Εξάλλου, ο επικεφαλής της ΕΚΤ πρότεινε να εξεταστεί το καναδικό χρηματοοικονομικό σύστημα από την Ευρώπη χάρη στην ανθεκτικότητά του. “Πιθανότατα, έχουμε μαθήματα να πάρουμε”, είπε.

Παράλληλα, τόνισε τη σημασία της διατήρησης ενός ισχυρού δολαρίου για την παγκόσμια οικονομία.

capital.gr

No comments:

Share |