Monday, September 28, 2009

Aspis Bank: Κτύπησαν την πόρτα της Marfin και της Probank


Aspis Bank: Κτύπησαν την πόρτα της Marfin και της Probank


Σήμερα αναμένεται ο διευθύνων σύμβουλος της Aspis Bank κ. Χρ. Σορώτος να καταθέσει στην Τράπεζα της Ελλάδος όλες τις πιθανές λύσεις που ο ίδιος έχει διερευνήσει για το μέλλον της Aspis Bank.

Ο. κ. Σορώτος είχε σειρά επαφών στο Λονδίνο με επενδυτικά funds και εκπροσώπους ξένων τραπεζών, σε μία αγωνιώδη προσπάθεια να βρεθεί στρατηγικός επενδυτής για της Aspis. Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, η διοίκηση της Aspis έχει κρούσει την πόρτα και δύο ελληνικών τραπεζών της Marfin και της Probank, χωρίς να έχει γίνει γνωστό αν υπήρξε θετική ανταπόκριση για να ξεκινήσει κάποιου είδους διαπραγμάτευση. Σε κάθε περίπτωση, όλες οι προτάσεις θα παρουσιαστούν στην Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία και θα κρίνει ποια λύση είναι σύμφωνη με την κείμενη νομοθεσία και εξυπηρετεί ταυτόχρονα τα συμφέροντα του τραπεζικού συστήματος και των αποταμιευτών.

Η Τράπεζα της Ελλάδος παρακολουθεί, όπως είναι φυσικό, από πολύ κοντά τις εξελίξεις στην Aspis Bank και κυρίως τη ροή των εκταμιεύσεων. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις η κατάσταση στην τράπεζα δεν δείχνει να είναι ανησυχητική αυτή τη στιγμή, δίχως αυτό να σημαίνει ότι δεν τίθεται θέμα στρατηγικού επενδυτή.

Στελέχη της τραπεζικής αγοράς εντοπίζουν τρία προβλήματα στη διαδικασία εύρεσης επενδυτή, αν και εφόσον η κατάσταση γίνει για κάποιον λόγο πιεστική:

- Οι κρατικές τράπεζες δεν θα μπορούσαν εν μέσω προεκλογικής περιόδου ή μετά από μία κυβερνητική αλλαγή να εμπλακούν σε ένα τόσο σημαντικό project.

- Η Aspis Bank έχει ένα καλό χαρτοφυλάκιο στεγαστικών δανείων το οποίο όμως είναι φθηνά τιμολογημένο, γεγονός που αποθαρρύνει άλλη ιδιωτική τράπεζα να επιδιώξει την απόκτησή του.

- Παραμένει αβέβαιο τι θα συμβεί με τους ομολογιούχους της τράπεζας και σε ποια τιμή θα μπορούσαν να εξαγορασθούν οι τίτλοι τους.

Η εικόνα αναμένεται, πάντως, να αρχίσει να ξεκαθαρίζει σήμερα, μετά από την κατάθεση των προτάσεων από πλευράς του κ. Χρ. Σορώτου. Ο τελευταίος έχει προσπαθήσει να εξαντλήσει κάθε δυνατή πιθανότητα εξεύρεσης λύσης σε ένα περιβάλλον ιδιαίτερα δύσκολο λόγω της οικονομικής κρίσης. Κι αυτός είναι ο λόγος που οι πιθανότητες κοινά αποδεκτής και αξιόπιστης λύσης από το εξωτερικό μοιάζει να είναι δύσκολη.

Αν λοιπόν, δεν υπάρξει η πολύ καλή πρόταση από το εξωτερικό, τότε η όποια προσπάθεια θα στραφεί στην εγχώρια αγορά, με την Marfin και την Probank να έχουν τον πρώτο λόγο. Μέχρι στιγμής, πάντως, δεν έχει υπάρξει κάτι περισσότερο από μία κρούση και δεν είναι βέβαιο ότι μία από αυτές τις δύο τράπεζες θα καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Μία πιθανή τρίτη πρόταση θα μπορούσε να δώσει ώθηση στην υπόθεση. Αρκεί να βρεθεί και μάλιστα γρήγορα...

capital.gr

No comments:

Share |