Tuesday, September 15, 2009

Με το "δάχτυλο στη σκανδάλη" η Standard & Poor΄s για Ελλάδα

Με το "δάχτυλο στη σκανδάλη" η Standard & Poor΄s για Ελλάδα


Ως την «ύψιστη πρόκληση» χαρακτηρίζει τη βελτίωση των δημόσιων οικονομικών της Ελλάδας ο αναλυτής της Standard & Poor’s, Marko Mrsnik, σε δηλώσεις του στο πρακτορείο Reuters, σημειώνοντας ότι «η κακή εικόνα σε επίπεδο πειθαρχίας των πρωτογενών δαπανών διαιωνίζει την ελλειμματική κατάσταση».

«Η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας είναι ακόμα μία πρόκληση», σημειώνει ο ίδιος, «καθώς έχει πληγεί από το διαφορικό πληθωρισμό, σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρωζώνη, και από το αυξανόμενο μοναδιαίο κόστος εργασίας».

«Πάνω από όλα, εστιάζουμε στις στρατηγικές αντιμετώπισης αυτών των προκλήσεων, από οποιαδήποτε κυβέρνηση εκλεγεί. Αν υπάρξουν δομικές αλλαγές που μπορούν να βελτιώσουν την εικόνα του χρέους και να περιορίσουν τις δαπάνες που σχετίζονται με ηλικιακά κριτήρια, η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας θα μπορούσε να αναθεωρηθεί ανοδικά», υπογραμμίζει ο Mrsnik. «Η συνεχιζόμενη όμως αδυναμία στα δημόσια οικονομικά μπορεί να θέσει τις εν λόγω αξιολογήσεις και υπό καθοδική πίεση», προσθέτει.

Από την πλευρά της η Giada Giani της Citigroup, φέρεται να δηλώνει σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα ότι «οι αγορές αποδίδουν μεγαλύτερη σημασία στο αν μπορεί να προκύψει μία σταθερή κυβέρνηση, παρά στις προεκλογικές εξαγγελίες των κομμάτων ή στο ποιος θα εφαρμόσει τι, τουλάχιστον σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα».

capital.gr

No comments:

Share |