Tuesday, September 15, 2009

Μια «ανάσα» από τα 71 το αργό

Μια «ανάσα» από τα 71 το αργό

Μια «ανάσα» από τα 71 δολάρια σταμάτησε η ανοδος του αργού πετρελαίου στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, καθώς η ανακοίνωση για αύξηση των λιανικών πωλήσεων και ο αισιόδοξος λόγος του προέδρου της Fed, Ben Bernanke, λειτούργησαν θετικά στην ανατροπή της διήμερης πτώσης. Ειδικότερα, το αργό πετρέλαιο, στα συμβόλαια παράδοσης Οκτωβρίου, ενισχύθηκε κατά 3% στα 70,93 δολάρια το βαρέλι. Τα αντίστοιχα συμβόλαια του πετρελαίου τύπου brent κέρδισαν 2,14% στα 68,72 δολάρια το βαρέλι.

Από μία καθαρά τεχνική άποψη, πιθανότατα η ύφεση της οικονομίας μας να τερματίζεται", σημείωσε ο Ben Bernanke, σπεύδοντας όμως να προσθέσει ότι "πιθανόν να είναι τούτη η διαπίστωση μία γενικευμένη αίσθηση" απλά.

Πάντως, επισημαίνω ότι ανάμεσα στην κοινότητα όσων παραγόντων προβλέπουν για την οικονομία, εκδηλώνεται πλέον μία συμφωνία τώρα, ότι βαίνουμε προς την ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας", ανέφερε στην ομιλία του αυτή ο Bernanke.

Μείωση κατά 1% κατέγραψαν τα αποθέματα των επιχειρήσεων κατά το μήνα Ιούλιο, ύστερα από πτώση 1,4% κατά τον προηγούμενο μήνα, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Οι συνολικές πωλήσεις των επιχειρήσεων αυξήθηκαν 0,1% τον Ιούλιο, έναντι ανόδου 1,1% τον προηγούμενο μήνα. Η αναλογία αποθεμάτων-πωλήσεων υποχώρησε στο 1,36 τον Ιούλιο από 1,38 τον Ιούνιο. Σημειώνεται ότι η αναλογία έφτασε σε υψηλό, στο 1,46, τον Δεκέμβρη.

Επιπλέον, οι λιανικές επιχειρήσεις μείωσαν τα αποθέματά τους κατά 1%, συμπεριλαμβανομένων των αποθεμάτων των αυτοκινητοβιομηχανιών, που μειώθηκαν 2,1%.

ΟΠΕΚ: Διατηρεί αμετάβλητη την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου

Στα ίδια επίπεδα με τον προηγούμενο μήνα διατήρησε ο ΟΠΕΚ τις προβλέψεις του για την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου για το έτος 2009, σύμφωνα με τη μηνιαία έκθεσή του. Ειδικότερα, ο ΟΠΕΚ εκτιμά ότι η παγκόσμια ζήτηση, η οποία θα διαμορφωθεί στα 28,5 εκατ. βαρέλια την ημέρα, θα συρρικνωθεί κατά 1,6 εκατ. βαρέλια την ημέρα το 2009, ενώ θα αυξηθεί κατά 500.000 βαρέλια την ημέρα το 2010. «Το «ράλι» των αγορών φαίνεται να ξεπερνά τις αντοχές της πραγματικής οικονομίας. Παρόλα αυτά, είναι πιθανό οι αγορές να διατηρηθούν στα τωρινά επίπεδα για πολύ καιρό ακόμη», αναφέρει ο ΟΠΕΚ.

reporter.gr

No comments:

Share |