Tuesday, September 15, 2009

Βρετανία: Μεγαλύτερος των εκτιμήσεων ο πληθωρισμός τον Αύγουστο

Βρετανία: Μεγαλύτερος των εκτιμήσεων ο πληθωρισμός τον Αύγουστο


ΛΟΝΔΙΝΟ (Dow Jones) – Ο ετήσιος δείκτης τιμών καταναλωτή παρέμεινε τον Αύγουστο κάτω από το στόχο του 2% της Κεντρικής Τράπεζας της Αγγλίας για τρίτο συνεχόμενο μήνα, καθώς οι τιμές υποχώρησαν με το γρηγορότερο ρυθμό των τελευταίων σχεδόν 2 ετών.

Ωστόσο, τα στοιχεία της Office for National Statistics που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα έδειξαν πως ο πληθωρισμός ήταν μεγαλύτερος από αυτό που ανέμεναν οι οικονομολόγοι, και περισσότερο ανθεκτικός παρά την κρίση της οικονομίας.

Οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν 1,6% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του περασμένου έτους, κάτω από το 1,8% του Ιουλίου, ενώ ήταν το χαμηλότερο ποσοστό από τον Ιανουάριο του 2005. Η αύξηση ήταν μεγαλύτερη των εκτιμήσεων των οικονομολόγων, οι οποίοι σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires ανέμεναν αύξηση 1,4%.

Ο δείκτης ενισχύθηκε από την άνοδο ρεκόρ των τιμών των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων, που προκλήθηκε από τα κυβερνητικά σχήματα απόσυρσης, καθώς αυξήθηκαν 4,4% σε ετήσια βάση.

Σε μηνιαία βάση, ο δείκτης αυξήθηκε 0,4% σε σχέση με τον Ιούλιο, έναντι 0,3% των εκτιμήσεων.

Ο δομικός πληθωρισμός, συνέχισε να δείχνει αντοχή, καθώς παρέμεινε σταθερός στο 1,8% σε ετήσια βάση ενώ αυξήθηκε στο 0,6% σε μηνιαία. Ο δείκτης τιμών λιανικής συνέχισε να υποχωρεί, αλλά με μικρότερο ρυθμό καθώς μειώθηκε στο 1,3% σε ετήσια βάση και 1,4% σε μηνιαία.

capital.gr

No comments:

Share |