Tuesday, September 15, 2009

Ε.Ε.: Σε σημείο καμπής η οικονομία; Στο 0,2% το ΑΕΠ το γ' τρίμηνο

Ε.Ε.: Σε σημείο καμπής η οικονομία; Στο 0,2% το ΑΕΠ το γ' τρίμηνο

Αν και η οικονομία της Ευρωζώνης έχει βελτιωθεί σημαντικά από το δεύτερο τρίμηνο, η αβεβαιότητα είναι ακόμη αισθητή, προειδοποιεί η Κομισιόν στην τριμηνιαία έκθεσή της, τονίζοντας ότι «η οικονομία της Ευρωζώνης φαίνεται να είναι σε σημείο καμπής». Ειδικότερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκριμά ότι η οικονομία της Ευρωζώνης θα αναπτυχθεί με ρυθμό 0,2% το τρίτο τρίμηνο και 0,1% το τέταρτο τρίμηνο, έναντι συρρίκνωσης 0,1% που είχε καταγράψει κατά το προγούμενο διάστημα. Για το έτος 2009, διατήρησε στο -4% το ΑΕΠ της ευρωζώνης, ενώ προβλέπει τον πληθωρισμό στο 0,4%.

«Η δυναμική ανάπτυξης... έχει κατά συνέπεια αναθεωρηθεί προς τα επάνω για το δεύτερο εξάμηνο του έτους. Ωστόσο, το αποτέλεσμα στην αλλαγή του χρόνου αποδείχθηκε τόσο αδύναμο, που παρά τις νέες προοπτικές και το καλύτερο του αναμενόμενου αποτέλεσμα για το δεύτερο τρίμηνο, η μείωση του ΑΕΠ παραμένει αμετάβλητη», τόνισε η Κομισιόν.

Ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της ΕΕ Joaquin Almunia είπε ότι οι βελτιωμένες προοπτικές είναι αποτέλεσμα κυρίως "των άνευ προηγουμένου ποσών χρημάτων που εισέρρευσαν στην οικονομία από τις κεντρικές τράπεζες και τις δημόσιες αρχές".

reporter.gr

No comments:

Share |